Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават консултациите за прозрачност на изборния процес

Румен Радев: Важно е хората да бъдат убедени да гласуват

| обновено на 07.01.21 в 16:58
Снимка: president.bg

Днес държавният глава Румен Радев се срещна с представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия и Националното сдружение на общините. Разговорите са част от консултациите по инициатива на президента за провеждане на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори.

Изключително важно е в резултат на тези консултации да се предвидят мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес и в здравните мерки, за да имаме нормална избирателна активност, в резултат на която да бъде избран легитимен парламент. Това заяви президентът Румен Радев, пред представителите на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ОС към ЦИК). Констатирано бе, че липсата на мерки и планове за действие при изборите представлява проблем и повдига въпроси за протичането както на предизборната кампания, така и на самия вот. Според представителите на ЦИК  провеждането на избори по време на пандемия е възможно и има достатъчно наблюдения за добрите практики при организацията на този процес в редица държави, съобщи пресслужбата на президента.

Не всичко по организацията на парламентарните избори зависи от датата, на която ще се проведат. Това посочи президентът Румен Радев пред представители на Националното сдружение на общините. Държавният глава подчерта, че не е важно само да се проведат изрядни избори, но и да бъдат убедени хората да излязат да гласуват.

Кметовете настояват за равно право на глас и за карантинираните българи, като се очаква проблем при набирането на желаещи членове на секции, които да влязат в Covid отделенията на болниците, където също ще се гласува.
Вчера в гр. Калофер на среща с членове на Сдружението на кметовете на кметства Румен Радев подчерта важността да бъде гарантирано логистичното осигуряване на предстоящите парламентарни избори в условия на пандемия и в малките населени места.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00