Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародници в Украйна почетоха паметта на Христо Ботев

Паметникът на Христо Ботев в Одеса
Снимка: Пресцентър на КБУ

С полагане на цветя на паметника на Христо Ботев в Прохоровский сквер в Одеса българи в Украйна почетоха 173-ата годишнина от рождението на поета-революционер.

Пред паметника му се събраха представители на всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ и на Българския младежки клуб „Актив“.


Част от живота си Ботев прекарва в Одеса, Задунаевка и Измаил, което го прави част от историята и на българите в Украйна. В тези места той получава образование, работи като учител и пише първото си стихотворение „Майце си“ – припомнят нашите сънародници.


В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г., по инициатива на Конгреса на българите в Украйна беше открит и паметника на Христо Ботев, припомнят от пресцентъра на организацията. 

Снимки: Пресцентър на ВОО „Конгрес на българите в Украйна“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10