Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо наричали Адриана Будевска “българската Сара Бернар”

Снимка: архив

Адриана Будевска остава в историята на родния театър не само със завладяващата си изява в над сто роли, но и с един пикантен факт – тя първа сред българските актриси се осмелява да излезе на сцената в оскъдно облекло.

Бъдещата театрална звезда идва на бял свят през 1878 г. в Добрич, броени месеци след Освобождението от османско владичество. След като завършва с отличие девическата гимназия във Варна, печели стипендия за Малий театър в Москва и в продължение на четири години се учи за актриса. Усвоила много от тънкостите на актьорското призвание, тя се завръща в България, за да блесне с драматичния си талант на сцената на Народния театър и да заслужи прозвището “Българската Сара Бернар”.

Освен че бива сполетяна от лични трагедии по време на артистичната си кариера – губи съпруга си и две от трите си деца, Адриана Будевска попада във вихъра на интриги и на унищожителни писания от критиката. Така едва 48 годишна тя е принудена със заповед на министъра на народното просвещение да слезе завинаги от сцената.

Днес домът й в столичния квартал “Лозенец” е превърнат в пространство за художествени дейности - сякаш да додава на артистите от попитата енергия, а и да не си отива споменът за голямата актриса, допринесла за създаването на българския професионален театър.

Още подробности за Адриана Будевска четете в “Къщата на София съживява спомена за голямата актриса Адриана Будевска”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25