Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничението до 35 избирателни секции извън ЕС е проблем за българите в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българите в чужбина призовават българските власти за адаптиране на изборните правила за условията на пандемия. „Изборният кодекс не е създаден за гласуване в условия на пандемия, още по-малко за гласуване в чужбина, когато значение ще има и ситуацията в конкретната страна“, каза пред БНР Димитър Иванов – координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори.

Сред проблемите, изтъкнати от Иванов, е ограничението, наложено от Изборния кодекс - до 35 избирателни секции за страни извън ЕС. Проблем възниква в страни с голяма българска диаспора като, например, Великобритания, където традиционно гласуват около 20 хил. български граждани, което прави средно 500-600 човека в секция, а в Лондон – над 1000 души, посочи събеседникът. Цялото интервю можете да чуете ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35
Ваня Которова

Ваня Которова от Будапеща - за народознанието като смисъл и възможност за себепознание

Легендарна е славата на българските градинари в Унгария, започнали да пристигат там още през ХІХ в. и допринесли за развитието на земеделието в тази централноевропейска държава. Те са причината и до днес в Унгария името „българин“ да звучи..

публикувано на 21.04.24 в 15:18

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34