Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ограничението до 35 избирателни секции извън ЕС е проблем за българите в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българите в чужбина призовават българските власти за адаптиране на изборните правила за условията на пандемия. „Изборният кодекс не е създаден за гласуване в условия на пандемия, още по-малко за гласуване в чужбина, когато значение ще има и ситуацията в конкретната страна“, каза пред БНР Димитър Иванов – координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори.

Сред проблемите, изтъкнати от Иванов, е ограничението, наложено от Изборния кодекс - до 35 избирателни секции за страни извън ЕС. Проблем възниква в страни с голяма българска диаспора като, например, Великобритания, където традиционно гласуват около 20 хил. български граждани, което прави средно 500-600 човека в секция, а в Лондон – над 1000 души, посочи събеседникът. Цялото интервю можете да чуете ТУК.


Още от категорията

Българската общност отбеляза 200-годишнината на Болград

Министърът на външните работи Светлан Стоев  беше гост на българската общност в Болград, Одеска област, където официално бяха открити юбилейните прояви по случай 200-годишнината на града.  В приветствието си Стоев открои специалното място на Болград..

обновено на 25.08.21 в 19:15

Българи от чужбина: Здравият разум изисква народните избраници да се сработят

Проведените консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените сили преди връчването на втория мандат за съставяне на правителство накараха някои анализатори да прогнозират, че народното събрание отново няма да успее да излъчи..

публикувано на 19.08.21 в 10:40

Излязоха резултатите от първото класиране на кандидат-студентите от чужбина

627 чужденци с български произход и отделно от тях 78 граждани на Република Северна Македония, които не са декларирали български произход са приети да следват в български висши училища. Резултатът след първото класиране е публикуван на..

публикувано на 13.08.21 в 10:40