Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ограничението до 35 избирателни секции извън ЕС е проблем за българите в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българите в чужбина призовават българските власти за адаптиране на изборните правила за условията на пандемия. „Изборният кодекс не е създаден за гласуване в условия на пандемия, още по-малко за гласуване в чужбина, когато значение ще има и ситуацията в конкретната страна“, каза пред БНР Димитър Иванов – координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори.

Сред проблемите, изтъкнати от Иванов, е ограничението, наложено от Изборния кодекс - до 35 избирателни секции за страни извън ЕС. Проблем възниква в страни с голяма българска диаспора като, например, Великобритания, където традиционно гласуват около 20 хил. български граждани, което прави средно 500-600 човека в секция, а в Лондон – над 1000 души, посочи събеседникът. Цялото интервю можете да чуете ТУК.


Още от категорията

Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас пред бюста на Сирак Скитник в Българското национално радио

България като "лятна дестинация" за българчетата, родени в чужбина

За много от българчетата, родени зад граница, от години България се е превърнала в „лятна дестинация“. Те посещават родината на родителите си основно през лятото, по време на ваканция.  Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас са две такива деца. Те..

публикувано на 04.08.21 в 11:15

Вицепрезидентът: Заедно – българите в България и зад граница, ще постигнем промяната

Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина.  „Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница,..

публикувано на 29.07.21 в 17:35

Българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, ще предложи МВнР

На пресконференция в София министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че ще бъдат предложени промени в Изборния кодекс, които да позволят на българските граждани в чужбина с активна регистрация да гласуват по пощата, както и да бъде създадена..

публикувано на 23.07.21 в 19:25