Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ограничението до 35 избирателни секции извън ЕС е проблем за българите в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българите в чужбина призовават българските власти за адаптиране на изборните правила за условията на пандемия. „Изборният кодекс не е създаден за гласуване в условия на пандемия, още по-малко за гласуване в чужбина, когато значение ще има и ситуацията в конкретната страна“, каза пред БНР Димитър Иванов – координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори.

Сред проблемите, изтъкнати от Иванов, е ограничението, наложено от Изборния кодекс - до 35 избирателни секции за страни извън ЕС. Проблем възниква в страни с голяма българска диаспора като, например, Великобритания, където традиционно гласуват около 20 хил. български граждани, което прави средно 500-600 човека в секция, а в Лондон – над 1000 души, посочи събеседникът. Цялото интервю можете да чуете ТУК.


Още от категорията

Гласувахме за промяна, но каква?

Българският народ продължава да търси своя път към промяната, показват резултатите от предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Затова и въпросът, който отправихме отново към всички, с които разговаряхме в изборния ден е – как трябва да се промени..

публикувано на 12.07.21 в 11:45

Петър Тодоров от Франция: Правителство „на всяка цена“ не може да произведе реформи

„Гласувах с ясното съзнание, че никога няма да изберем перфектното управление, но мисля че когато човек е упражнил правото си на глас, той може после да държи сметка на новата власт. Надявам се, че съм гласувал за по-малкото зло!“, каза за..

публикувано на 12.07.21 в 11:09

Завърши гласуването на българите в чужбина

В 6:00 часа българско време са затворили последните секции в САЩ по западното крайбрежие, с което е поставен и краят на гласуването на българите в чужбина за новия 46 парламент на България.  В САЩ е гласувано в 58 секции, като на места е отбелязан..

публикувано на 12.07.21 в 08:18