Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важни ритуали и веселие съпровождат Бабинден

Снимка: БГНЕС

Бабинден е един от големите народни празници, посветени на жените. Той е неотменима част и от триадата Водици, заедно с Богоявление и Ивановден – свързани със здравеносната и пречистваща сила на водата, на които се извършва ритуално къпане. Но на Бабинден къпят само „бабата“ – селската акушерка или възрастна жена, която помага на невестите при раждането.


Празникът има далечни праславянски корени. През годините са се загубили обреди, свързани с обичая, но пък денят е изпълнен с много смях и веселие.

Както много народни празници, Бабинден се отбелязва на две дати – 8 януари по нов и 21 януари по стар стил.


За разлика Богоявление и Ивановден, които са големи празници и в църковния, и в народния календар, Бабинден е изцяло езически. Любопитно е, че когато Българската православна църква приема Григорианския календар и църковните празници се изместват с 13 дни, същото се случва и с Бабинден. В някои селища започват да го отбелязват на новата дата, но на много места държат на старата – 21 януари, която днес се чества и като Ден на родилната помощ в България. Така е и в село Лозен. Разположено в полите на Лозенската планина, селото е на 17 км от столицата, където работят и немалко от жителите му. Хората тук пазят старите обичаи. Пазят и Бабинден, макар и с някои осъвременени елементи. Ритуалите днес правят в читалището, където се събират млади майки, възрастни жени и деца.


Още за традициите на Бабинден прочетете в публикацията „Заиграло бабино оро“ от колекцията на Радио България.


Съставил: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25