Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев - най-влиятелният аниматор в света през последните 25 години

Теодор Ушев
Снимка: Фейсбук

В международна анкета водещи критици, журналисти, куратори и фестивални директори са били помолени да определят имената на най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век. Полученият резултат след допитването поставя на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев, съобщава БТА, позовавайки се на информация от екипа на артиста. Непосредствено след него се нареждат режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов ( Русия/САЩ).

Анкетата е организирана от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния център на Барселона, начело с Каролина Лопез. В нея участват 25 специалисти и историци от цял свят. Резултатите от допитването можете да видите ТУК

"Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам" - пише във Фейсбук профила си Тео Ушев и обяснява: "Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл".  

Теодор Ушев, ''Физика на тъгата'', трейлър

Теодор Ушев е български мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. В творческата си биография има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди, включително: номинация за Оскар, "Кристал" от фестивала в Анси, Франция, Почетен медал от Френската академия за филмово изкуство "Сезар" и Награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд "Златен Глобус". Член е на Американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер е и на Ордена за изкуство и литература на Франция, припомня БТА.

Важна роля в началото на кариерата на Теодор Ушев играе и „Радио България“. Вижте и чуйте как - ТУК.  

Снимки: Фейсбук/teddy.ushev, www.animac.cat


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На първо четене депутатите одобриха Съвет за българите в чужбина

Да се създаде постоянно действащ Съвет за координация на политиките за българите зад граница, решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за българите, живеещи извън България. "Съветът ще спомага за разрешаването на въпроси от..

публикувано на 20.03.24 в 13:09
Снимка: Фейсбук/Българско училище „Кирил и Методий” в Париж

Ученици от Първа българска гимназия в Париж на посещение в Европарламента

Ученици от Първа българска гимназия в Париж ще посетят Европейския парламент в Брюксел на 20 март. Това съобщи БТА, позовавайки се на Камелия Конакчиева-Трибулен, ръководител на гимназията във френската столица. Петнадесет гимназисти с петима..

публикувано на 20.03.24 в 06:35
Посланик Георги Панайотов и Карол Куилън в Къщата музей на президента Удроу Уилсън

Българският посланик в САЩ влезе в Консултативния съвет на музея на Удроу Уилсън

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов е назначен за член на Консултативния съвет на Къщата музей на президента Удроу Уилсън, съобщи дипломатическото представителство във Вашингтон, предава БТА.Назначението е одобрено от Карол Куилън, президент..

публикувано на 19.03.24 в 13:14