Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 04-08 януари 2021 г.

Португалското председателство: Евроинтеграцията на Северна Македония и Албания е приоритет

Аугущу Сантуш Силва
Преговорите за присъединяване с Северна Македония и Албания са сред приоритетите на португалското председателство на ЕС. Това е заявил португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва на онлайн брифинг, след като страната му пое ротационното председателство от 1 януари, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. Аугущу Сантуш Силва е изтъкнал, че от ЕС са били много взискателни към Северна Македония. Бившата югославска република е трябвало да извърши редица важни реформи и дори да промени името си. „В Скопие си свършиха работата. Сега е време ние да си свършим нашата“, е казал португалският външен министър.

Всекидневни вторични трусове в Хърватия


След катастрофалното земетресение с магнитуд 6,2 с епицентър в района на Петриня, в Хърватия, от 29 декември 2020 г., последваха многобройни вторични трусове. Това е едно от двете най-силни земетресения на територията на страната от началото на ХХ век, пише БТА. На 4 януари в района бе обявено състояние на природно бедствие.

„Ако не сте от Хърватия, мислите за плажове и туризъм, но епицентърът на земетресението бе в Централна Хърватия – част от страната, за която всъщност никой не мисли“, каза пред БНР хърватската журналистка Йелена Прторич. Това е един от най-бедните хърватски райони. Тук и белезите от юговойните са сериозни. Някои от местните са загубили домовете си за първи път именно тогава. „Като в Хирошима е, няма ми го половината град“, възкликна в отчаяние след земетресението кметът на Петриня Даринко Думбрович. 

Хърватските граждани вече са дарили около 7,8 млн. евро, а Хърватският червен кръст – около 4,6 млн. евро, за подпомагане на пострадалите райони.

Правителствени промени в Гърция – опозицията смята, че са козметични


Новият говорител на гръцкото правителство Христос Тарантилис обяви състава на обновения кабинет на премиера Кириакос Мицотакис, след което новите членове положиха клетва. Извършени са промени основно на ниво заместник-министри, а новите лица са предимно от управляващата консервативна партия „Нова демокрация“. Освободените постове на министри на вътрешните работи и на труда заеха досегашният министър на аграрното развитие Макис Воридис и на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис, предаде БТА. Опозицията оценява промените като козметични. Новият заместник министър на културата и спорта Николас Ятроманолакис влиза в историята като първи открит представител на ЛГБТ общността в правителството на Гърция.

Целта на промените са постигане на по-бързо възстановяване на икономиката на страната на фона на щетите от пандемията, заявяват управляващите.

До 10 години затвор за насърчаване на антиромски практики в Румъния


От 3 месеца до 10 години затвор за онези, които пропагандират публично антиромски доктрини, разпространяват такъв тип материали или участват в организации с антиромски характер предвижда закон, обнародван от румънския президент Клаус Йоханис, съобщи БТА. Нормативният акт определя термина „антициганизъм“ като словесни и физически прояви срещу циганите, мотивирани от омраза. Той е приет в Сената през декември 2019 г., а на 15 декември 2020 г. получава и решаващия вот в Камарата на депутатите.

Румънският алпинист Алекс Гаван се отправи на зимно изкачване на К2

Тамара Лунгер и Алекс Гаван
38-годишният румънски алпинист Алекс Гаван в партньорство с 34-годишната италианка Тамара Лунгер пое по склоновете на К2 в опит за първо зимно изкачване на втория по височина връх в света. И двамата няма да ползват допълнителен кислород. „Изкачването с кислород е измама – на 8000 м се чувстваш като на 3500 м без кислород“, каза Гаван в интервю за BBC. Ако всичко се развива по план, двойката трябва да изкачи най-страховития връх в света в средата на февруари. Гаван има зад гърба си седем осемхилядника без кислород, а Тамара – четири участия в зимни изкачвания на осемхилядници.​

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и Facebook / Tamara Lunger


Още от категорията

Румен Радев: Единствените думи на Борисов, които имат значение, са произнесените пред следващия главен прокурор

“Единствените думи на Бойко Борисов, които имат значение, са тези, които ще бъдат произнесени пред следващия главен прокурор”. Така президентът Румен Радев коментира от Раковски обвиненията на бившия премиер, че е разделил нацията и не пази нейното..

публикувано на 06.09.21 в 11:47

Ива Митева: 46-ият парламент не стана пример за единение

В приветствието си по повод днешния Ден на Съединението парламентарният председател Ива Митева отбелязва, че за осъществяването на големите каузи са нужни единство и сплотеност, съобщиха от пресцентъра на НС. „За съжаление, 46-ото Народно събрание..

публикувано на 06.09.21 в 11:09

Румен Радев вероятно ще насрочи президентския и парламентарния вот на една дата

Президентът Румен Радев обяви, че ще търси “рационално решение” за провеждането на избори 2 в 1. “Неведнъж заявих, че смесването на парламентарни с президентски избори е против духа на Конституцията и разграничаването на отговорностите между две от..

публикувано на 03.09.21 в 11:43