Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова за коректно отразяване на консултациите за изборите

Снимка: БГНЕС

„Нека бъдем коректни, към мен постъпват идеи и предложения за гласуване в два дни. Това не е моя идея, нека се обсъди, има хора, които мислят по този начин. Нека се види, нека кметовете да кажат какви проблеми имат, ако тръгнем към този вариант”. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към медиите преди срещата си с ръководството на Централната избирателна комисия, част от консултациите във връзка с предстоящите избори. Държавният глава бе категоричен, че не лансира идеята за гласуване в два дни и посочи, и че коректното отразяване на информацията, а не интерпретациите са в услуга на гражданите.

Централната избирателна комисия иска промени в Избирателния кодекс

За да има доверие в избирателния процес, гласуването на поставените под карантина и по пощата трябва да се уредят с промени в Изборния кодекс. Това не може да стане чрез разширено тълкуване на закона, каза пред президента председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от БТА. Той уточни, че в момента гласуването чрез мобилни избирателни секции е предвидено само за хората с трайни увреждания, които не позволяват явяването им в избирателната секция, като това е удостоверено с медицински документи.

На консултациите при президента бе пояснено, че според практиката в държавите с традиции в гласуването по пощата за този вот е нужен актуален адрес, на който се изпраща изборната документация. Председателят на ЦИК обясни също, че гласуването по пощата също няма как да бъде регламентирано без промени в Изборния кодекс.Когато говорим за експериментално въвеждане, това не означава, че резултатите от него ще бъдат взети предвид, уточни още Андреев. Той посочи, че комисията е проучила обстойно опита на държавите и там съществуват алтернативни механизми за гласуване, които са на законова основа. В случая нито гласуването по пощата, нито гласуването с пълномощник е регламентирано в българското законодателство. Затова становището на ЦИК е, че в Изборния кодекс трябва се се даде регламентация на тези въпроси.

Като друго предизвикателство председателят на ЦИК посочи машинното гласуване. Андреев припомни, че вече е избран изпълнител на доставката на 9600 машини, за да бъде обезпечено гласуването в секциите с над 300 избиратели. На въпрос от държавния глава за одита на машините, Андреев изрази личното си мнение, че не вижда пречка в процеса по сертифициране и одитиране на машините да присъстват неправителствени организации.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52