Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова за коректно отразяване на консултациите за изборите

Снимка: БГНЕС

„Нека бъдем коректни, към мен постъпват идеи и предложения за гласуване в два дни. Това не е моя идея, нека се обсъди, има хора, които мислят по този начин. Нека се види, нека кметовете да кажат какви проблеми имат, ако тръгнем към този вариант”. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към медиите преди срещата си с ръководството на Централната избирателна комисия, част от консултациите във връзка с предстоящите избори. Държавният глава бе категоричен, че не лансира идеята за гласуване в два дни и посочи, и че коректното отразяване на информацията, а не интерпретациите са в услуга на гражданите.

Централната избирателна комисия иска промени в Избирателния кодекс

За да има доверие в избирателния процес, гласуването на поставените под карантина и по пощата трябва да се уредят с промени в Изборния кодекс. Това не може да стане чрез разширено тълкуване на закона, каза пред президента председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от БТА. Той уточни, че в момента гласуването чрез мобилни избирателни секции е предвидено само за хората с трайни увреждания, които не позволяват явяването им в избирателната секция, като това е удостоверено с медицински документи.

На консултациите при президента бе пояснено, че според практиката в държавите с традиции в гласуването по пощата за този вот е нужен актуален адрес, на който се изпраща изборната документация. Председателят на ЦИК обясни също, че гласуването по пощата също няма как да бъде регламентирано без промени в Изборния кодекс.Когато говорим за експериментално въвеждане, това не означава, че резултатите от него ще бъдат взети предвид, уточни още Андреев. Той посочи, че комисията е проучила обстойно опита на държавите и там съществуват алтернативни механизми за гласуване, които са на законова основа. В случая нито гласуването по пощата, нито гласуването с пълномощник е регламентирано в българското законодателство. Затова становището на ЦИК е, че в Изборния кодекс трябва се се даде регламентация на тези въпроси.

Като друго предизвикателство председателят на ЦИК посочи машинното гласуване. Андреев припомни, че вече е избран изпълнител на доставката на 9600 машини, за да бъде обезпечено гласуването в секциите с над 300 избиратели. На въпрос от държавния глава за одита на машините, Андреев изрази личното си мнение, че не вижда пречка в процеса по сертифициране и одитиране на машините да присъстват неправителствени организации.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14