Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването приобщава българите в чужбина към родината

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова институциите, гражданските организации и политическите партии да работят заедно, така че участието на българите зад граница в предстоящите избори да бъде активно.

По време на видеоконферентна връзка с представители на български организации зад граница, която е част от консултациите на държавния глава за провеждане на предстоящите парламентарни избори, Радев посочи, че за първи път правим избори в условия на пандемия. Затова от особена важност е да бъде гарантирано здравето на всички български граждани, конституционното им право да гласуват и да се направи така, че заедно да се гарантират активни избори с нормална избирателна активност и доверие в изборния процес.

Президентът уточни, че гласуването в чужбина има още едно важно значение - освен да бъде зачетен гласът на сънародниците ни зад граница, то укрепва духовната връзка с родината и ангажираността с обществено-политическия живот в България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изведе на преден план сред въпросите за предстоящите избори този за изтичащите лични документи на много български граждани у нас и в чужбина. По думите на вицепрезидента, от българските общности зад граница са попитали, дали ще има удължаване на документите поради невъзможността в момента да бъдат подновени, за да не стане така, че от една на пръв поглед формална причина, да не може да се упражни правото на глас, предаде БТА.

Българските общности зад граница настояват на предстоящите парламентарни избори да може да се гласува по пощата и да бъдат открити повече секции за гласуване в чужбина. 

Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента, смята, че в края на март е прекалено рано да се проведат избори: "И с оглед на евентуалната надежда, че по-топлото време може да доведе до по-мека епидемична ситуация, на първо място провеждането на изборите в по-късен етап. Това ще позволи и събирането на хора навън и би трябвало да олекоти ситуацията. По отношение на изборите в чужбина, сега е моментът да мислим за изменения, които така или иначе отдавна са приети в други страни, като гласуването по пощата".

Мария Спирова, живееща във Великобритания, подчерта, че здравните власти на Острова не дават надежда за подобряване на пандемичната ситуация през следващите няколко месеца. Освен това, заради Брекзит, секциите там не могат да са повече от 35, което ще бъде дискриминация за българите от по-малките градове, информира репортерът на БНР Цветелина Стоянова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Може да се подават заявления за гласуване в чужбина на 9 юни

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия...

публикувано на 18.04.24 в 17:26

Йорданка Христова ще бъде гост на третия Парад на България в Чикаго

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще е специален гост на третия Парад на България в Чикаго по случай 24 май, съобщи bgvoice. Парадът събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни..

публикувано на 17.04.24 в 22:05

Българка е бизнес журналист на годината в Австрия

Българката Марина Делчева-Гланчниг получи наградата "Милан Фрюхбауер", заедно с което и титлата "Бизнес журналист на годината" в Австрия. Сънародничката ни е първият носител на специалната награда, информира блогът на българите в Австрия "Меланж..

публикувано на 17.04.24 в 15:18