Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България след поройните дъждове

Снимка: БГНЕС

Залети улици, наводнени дворове и къщи, затворени села и махали в резултат на свлачища - такава е обобщената картината в България след денонощие на поройни дъждове. За щастие няма данни за бедстващи и загинали хора. Метеорологичната обстановка вече е по-спокойна и се предприемат активни действия по нормализиране на ситуацията.


В област Благоевград (Югозападна България) валежите са заменени с много ниски температури и силен вятър, а мократа пътна настилка на много места се превърна в лед, съобщава кореспондентът на БНР Кети Тренчева. Преди това обаче проливните дъждове, съчетани с високи температури и активно снеготопене, поставиха на изпитание хора и институции. Отнесени мостове и наводнени къщи са само част от пейзажа. Сериозни са пораженията по поречието на река Места. Свлачище затвори за близо 6 часа пътя между планинския курорт Банско и град Гоце Делчев /в близост до ГКПП „Илинден“ на границата с Гърция/. 

Местните хора твърдят, че над 80% от дигите на р. Места са компрометирани. Активирали се свлачища, пропаднали и залети пътища, нарушена водна инфраструктура и наводнени къщи - такава е равносметката от вчерашното водно бедствие в региона.


Фермерът Иван Сабахлъков обяснява, че долната махала на град Хаджидимово е залята и има хора, които няма къде да домуват. „Т.нар. диги се погубиха поголовно, - твърди той. - Вече няма сила, която да ги построи. Тези съоръжения струват страшно много пари. Просто сме обречени“. Според Сабахлъков преди 5 години, когато е предупреждавал, дигите са били „кариес, а в момента са гангрена“. Хиляди тонове баластра излизат от реката и оттам идва големият проблем, няма друга причина, допълва фермерът. Той самият има под водата 30-40 декара неожъната царевица. „Оставени сме на природата. Каквото Бог реши – това ще е. Примиряваме се.“

Кметът на община Струмяни Емил Илиев заяви, че днес ще отмени частичното бедствено положение. Остава в сила 24-часовото наблюдение на реките и язовирите в цялата Благоевградска област.


В Югоизточна България положението също е тревожно. Движението по пътя между крайморските градове Бургас - Приморско вече е възстановено. Дъждът вече е спрял. През нощта река Велека, която е покачила нивото си, е заляла пътя за Синеморец, съобщава в репортажа си Даниела Костадинова. Няма данни за бедстващи хора, но има наводнени дворове и подземни етажи. Положителната новина е, че нивото на язовир Камчия значително се е повишило, което дава основание на заместник–областният управител Владимир Крумов да твърди, че водна криза, за каквато алармираха местните, през летните месеци няма да има.

Всички 10 общини в района на град Смолян / Южна България/ са засегнати от поройните дъждове, които вече спряха. В частично бедствено положение остават родопските общини Доспат и Мадан. Днес продължават възстановителните дейности по отстраняване на свлачища и отваряне на достъп до села и махали. Общините ще разплащат възстановителните дейности със собствени средства, но се надяват и на помощ от държавата, коментират кметове. Реките значително са намалили обемите си. Пътищата от републиканската пътна мрежа са обработени, но има опасност от свличане на земни маси. Има мъгли, информира в репортаж за БНР Радостина Чернокова.


Свлачище е ограничило движението по пътя между планинските градчета Велинград и Сърница, съобщи за БНР кметът на община Сърница Неби Бозов: „Екипи на областно пътно управление успяха да направят пътя проходим, но все още трябва да се почисти свлачището. Река Доспатска на моменти на много места е излизаше от коритото си и създаваше предпоставки да отнесе мостове. Но тъй като дъждът спря, надяваме се, че няма да се случи това нещо“.

Във Велинград обстановката също се нормализира. Всички реки и водоеми са под 24-часово наблюдение. „Считаме, че към момента гражданите трябва да бъдат успокоени, няма проблем за сигурността и тяхното здраве“-каза за БНР председателят на кризисния щаб Атанас Палигоров.

Днес започва контролираното изпускане на води от три язовира в землището на град Плевен /Централна Северна България/. Целта е поддържане на свободен обем на съоръженията и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения.


С падането на температурите на въздуха на много места в България валежите от дъжд бяха заменени от сняг. В тази връзка предприемащите пътуване трябва да се движат с повишено внимание. Най-рано сняг е завалял в района на крайдунавския град Тутракан, където и натрупването е най-голямо – около 10 см. Пътищата от републиканската мрежа в североизточна България са почистени до асфалт в условия на топене на сняг по тях, съобщиха от Областно пътно управление в Силистра.

Прогнозата е снеговалежът да продължи с прекъсвания до края на седмицата.

Редактор: Елена Каркаланова /по информация на кореспондентите на БНР по места/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45