Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сурвакари гонят коронавируса в пернишките села

Снимка: архив ЕПА/БГНЕС

По традиция жителите на пернишките села и тази година ще запалят ритуалните огньове, за да отбележат празника “Сурва”. Обичаят, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, повелява местните да се маскират в нощта на 13 срещу 14 януари, когато се празнува Васильовден по стар стил. Заради епидемията от коронавирус обаче в Перник няма да се състои едноименният международен фестивал на маскарадните игри.


Тазгодишната “Сурва” ще бъде по-различна – не само помрачена от неотиващия си вирус, но и от водната стихия, заляла множество населени места. Затова и сурвакарите ще излязат със страховитите си маски, за да се опитат с огнен танц да прогонят коронавируса и всички злини. В наричанията си те ще поискат най-вече здраве през Новата година. Сурвакарските групи ще дефилират по предварително определени маршрути и ще почукат на вратите на няколко къщи, но без да влизат в тях. Не се допуска и сливане на сурвакарите от отделните села.

Изготвените от Регионалната здравна инспекция предписания за безопасност са връчени на кметовете. Сто и петдесет стюарди в светлоотразителни жилетки ще следят за спазването на противоепидемичните правила от публиката. Ще бъдат раздадени също хиляда предпазни маски на участниците в обичая.

“Сурва” е най-големият зимен празник в околностите на близкия до столицата град Перник (Западна България). В нощта на Васильовден се гони лошото и се отварят вратите пред доброто. Вярва се, че колкото по-страшни са маските, толкова по-силна е магичната им сила.

Още за традициите на празника можете да прочетете ТУК и ТУК.

Редактор: Диана Цанкова

Снимки: архив ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37