Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските национални паркове изпреварват швейцарските

Снимка: БГНЕС

България е с по-атрактивни национални паркове от тези в Швейцария сочи проучване на SaveOnEnergy.com/uk за най-високо оценените национални паркове в Европа. Страната е със среден рейтинг 9,64  в класацията на "TripAdvisor", и се подрежда пред Швейцария, която е на пето място с оценка 9,60.

Украйна е първа с рейтинг 9,73 от 10, за Карпатският национален природен парк. Следва я Словения с емблематичния парк „Триглав“ и оценка от 9,72. На трето място с 9 национални парка и среден рейтинг от 9,69, е Словакия.

С три национални парка „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“ с обща площ 193 000 хектара, България заема четвърта позиция в тази класация. Подчертава се, че екосистемите тук са изцяло с естествен произход и с голямо разнообразие на растителни, на животински видове и местообитания, предаде БГНЕС.

Още от категорията

Туристически чифлици ще предлагат алтернативна почивка край Балчик

Изграждане на туристически чифлици в зоните между урбанизираните територии и земеделските земи на Балчик – така  общината се надява да привлича летовници в близост до морския бряг. Идеята е записана в новия план за развитието ѝ до 2027 г., който ще бъде..

публикувано на 23.01.21 в 07:00

Кризата с Covid-19 засегна сериозно къщите за гости

Пандемията с коронавирус предизвика небивал срив в туристическата индустрия, осигуряваща около 12% от БВП на страната. Работещите в бранша алармират, че през изминалата година посетителите и оборотите в къщите за гости са намалели значително. Заради..

публикувано на 22.01.21 в 09:42

Витоша вече ще предлага и зона за шейни на туристите

Първата обособена зона за спускане с шейни на Витоша се открива в събота, 23 януари, в рамките на Витоша зимен фест` 2021 - част от инициативата „София - европейска столица на спорта". Зоната за шейни е разположена до стария ски-влек „Боби“,..

публикувано на 22.01.21 в 05:10