Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки четвърти българин е обмислял възможността да емигрира

31 процента от българите считат, че сънародниците ни в чужбина са по-щастливи

Снимка: rctrend.bg

Всеки четвърти българин е обмислял емиграция. Според 71% обаче животът в чужбина не е лесен, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на в. "24 часа". По-голяма част от анкетираните смятат, че работата и образованието в чужбина дават по-добри шансове за реализация. 41% отговарят, че имат роднини в чужбина.По-често сродници в чужбина имат живеещите в селата, спрямо тези в други населени места на страната.

27% от хората с роднини в чужбина получават финансова помощ от тях. Основната част от очакващите "емигрантски пари" са на възраст над 60 години. 80% от получаващите такава помощ посочват, че не могат да се справят без нея. Една трета от подкрепените финансово казват, че биха заминали в чужбина, ако не получават средства от близките си в чужбина. Това важи в голяма степен за най-младите.

Според 61% от анкетираните, роднините им са заминали заради икономическото положение в България. Сред причините самите те да не заминат отговарящите посочват семейството и близките си - 27%, а 13% - добрата си реализация тук.

Близо ¼ от запитаните имат познат или роднина, който се е завърнал в родината с намерение да живее постоянно в България.

Социалният изследовател Евелина Славкова очертава две основни психологически рамки по отношение на емиграцията. От една страна битува чувството, че тези хора са "прокудени" от България, търсещи препитание извън страната.От друга страна е престижът на чужбина.

Животът и образованието в чужбина се приемат за някаква сигурна гаранция за по-добро бъдеще, в което често се възпитават децата и е част от втората психологическа рамка, посочва Славкова.Очертава се тенденция, че финансовата подкрепа от чужбина задържа у нас хората, особено по-младите, които иначе биха заминали в странство и същевременно е особено ценна за възрастните хора тук. В това се корени и един от травмиращите психологически ефекти на българската емиграция - да гледат възрастни хора в чужбина, а не собствените си родители - отбелязва анализаторът Евлна Славкова, цитирана от БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30