Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 312

Снимка: Министерство на здравеопазването

Пристигна първата доставка на ваксината на "Модерна"

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания „Модерна“ вече е в България. Това обяви по време на правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Той разпореди на здравния министър ваксините да се поставят своевременно. "Колкото по-рано свърши пандемията, толкова по-добре, защото на месец се харчат огромни пари“, коментира премиерът.
Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне през април и юли.

Ще тестват масово учителите с антигенни тестове за Covid-19

Промяна на противоепидемичните мерки ще има най-рано от февруари, каза здравният министър Костадин Ангелов при посрещането на първите ваксини срещу Covid-19  от производителя "Модерна". Ще проучим реалната заболеваемост сред учителите, за да преценим дали и кога в класните стаи ще се върнат учениците от горните класове. Това ще стане чрез масово тестване на учителите от 25 януари. Тогава започва и втората фаза на ваксиниране, която ще обхване домовете за възрастни хора и учителите, предаде БТА.

Преди парламентарните избори има готовност за имунизиране на желаещите в секционните избирателни комисии. Но основната цел е ваксинирането на участниците в мобилните секции, посочи още министърът.

Броят на хоспитализираните с Covid-19 падна под 4000

За пръв път от началото на ноември броят на пациентите, лекувани в болници с Covid-19, е под 4000, предаде БТА.

За последните 24 часа са установени 750 нови случая на коронавирус от направени 9647 теста. Най-много положителни случаи има в София - 156, и Бургас - 65. През същия период са починали 47 души и са излекувани 2706, показват данните от Единния информационен портал.
Към днешна дата в болница се намират 3945 души с новия вирус, от които 367 са в интензивни отделения.

За денонощие са ваксинирани 1619 българи, а общо 15 780 души са получили първата от двете дози на ваксината от началото на имунизационната кампания.

Задължителен ковид тест за българите, пристигащи по въздух в САЩ

САЩ въвеждат изискване за всички пътници, пристигащи с въздушен транспорт в страната, да представят задължителен негативен резултат от тест за Covid-19 или документ, че вече са прекарали заболяването и са се възстановили от него. Новата мярка влиза в сила от 26 януари 2021 г., съобщи българското външно министерство. Документите на хартиен или електронен носител се предават преди качването на борда на самолета. Тестът трябва да е направен до 72 часа преди полета за САЩ. Авиокомпаниите са задължени да отказват превозването на всеки пътник, който не изпълнил тези изисквания.

Сурвакари ще гонят коронавируса в пернишките села

Тазгодишната “Сурва” в Пернишко /на 13 и 14 януари/ ще бъде по-различна – не само помрачена от неотиващия си вирус, но и от водната стихия, заляла множество населени места. Затова и сурвакарите ще излязат със страховитите си маски, за да се опитат с огнен танц да прогонят коронавируса и всички злини. В наричанията си те ще поискат най-вече здраве през Новата година. Сурвакарските групи ще дефилират по предварително определени маршрути и ще почукат на вратите на няколко къщи, но без да влизат в тях. Не се допуска и сливане на сурвакарите от отделните села. Сто и петдесет стюарди в светлоотразителни жилетки ще следят за спазването на противоепидемичните правила от публиката. Ще бъдат раздадени също хиляда предпазни маски на участниците в обичая.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00

България днес – 1 април 2024 г.

Интересно нещо са началата! Днес ще сложим такова на месец април, при това с шега, усмивка и малко тъга, за да усетим вкуса на живота. Ще поразсъждаваме за Международния ден на смеха, ще се усмихнем на..

публикувано на 01.04.24 в 19:00

България днес – 29 март 2024 г.

Акцент в последното за работната седмица издание на „България днес“ е отбелязването на 20 години от членството на страната ни в НАТО. Иво Иванов е подготвил обзор на по-важното от Балканите през последните седем..

публикувано на 29.03.24 в 19:00