Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в България по отношение на Covid-19 трайно се подобрява

Все повече медици желаят да се ваксинират

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки са довели до изключително добри резултати, обяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. В 15 области на страната заболеваемостта е спаднала на 150 души от 100 хиляди, докато броят на излекуваните е три пъти повече от този на заразените. Наблюдава се и повишено доверие към ваксините от страна на медиците.



България се нарежда на 27-о място в Европейския съюз по брой на заболелите от коронавирус и на 9-о място по смъртност
, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Що се отнася до тестването на хората, имаме средните показатели за континента.



Според председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски има увеличение на желаещите граждани да се имунизират. До момента на 17 хил. души са поставени ваксини.



Продължава и тенденцията за намаляване на броя на болните с Covid-19 в лечебните заведения, каза още той. 32% от леглата за пациенти без усложнения са заети и 44% за хората в интензивни отделения. Въпреки позитивните данни, по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфекция, да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати, предупреди ген. Мутафчийски.

Имаме достатъчно ваксини за всички български граждани“, коментира здравният министър твърденията на политици, че ваксините не достигат. Той изтъкна, че въпросът с пандемията и имунизацията срещу коронавирус не трябва да се политизира. По отношение на идеята членовете на изборните комисии да бъдат ваксинирани, проф. Костадин Ангелов припомни, че това е доброволен акт и добави, че усилията трябва да бъдат насочени към членовете на мобилните секции, които ще влизат в контакт с хората под карантина.



Вторият етап от имунизацията ще започне в понеделник
, каза още министърът. От следващата седмица ще се възстанови и част от практическото обучение на учениците и на студентите. Предвижда се също възстановяване на плановия прием и на плановите операции в болниците. Тези пациенти ще бъдат приемани с отрицателен антигенен тест, който ще се прави безплатно в съответното лечебно заведение.

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00