Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозиция в Горноградската гимназия представя живота на бележити българи

Снимка: МвнР

Посланикът на България в Загреб, Хърватия, Генка Георгиева връчи на ръководството на Горноградската гимназия в града официално писмо за решението на българското правителство за отпускане на помощ от 50 000 евро за възстановяване на сградата й след земетресенията в Хърватия през 2020 г. и копие от банковото бордеро за плащането.  За това съобщи българското Министерство на външните работи.

Георгиева е подчертала волята на страната ни средствата да се използват за възстановяване на сградата - символ на близостта между българския и хърватския народ още от XIX в. 

Ръководството на гимназията е потвърдило, че след приключване на ремонта на първия етаж на сградата ще бъде обособена историческа сбирка за българите, учили в гимназията. Предвижда се и оборудване на Кабинет по български език, който да се ползва и от учениците в Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Загреб.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45