Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Атанасий – основоположник на монашеството в Европа

Снимка: архив

На 18 януари, ден след Антоновден, Българската православна църква почита паметта на св. Атанасий Велики. Ревностен последовател на Христовото учение, св. Атанасий взема дейно участие в големия църковен събор, свикан от синовете на Константин Велики, през 343 – 344 г. в Сердика, днешна София. Според сведенията, съборът, известен още като Сердикийски, се провел в старата базилика Св. София, до която векове по-късно е изграден храм-паметникът „Св. Александър Невски“.

Св. Атанасий е ученик на Св. Антоний, и е почитан от всички християнски деноминации като един от най-видните богослови и защитници на триединството между Бог Отец, Син и Св. Дух. Според църковните източници, той е първият разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество. Датата 18 януари е свързана с последното му завръщане като православен епископ на Александрия, след като пет пъти е бил гонен от епископския си пост от арианите. Църквата почита и деня на неговата смърт, 2 май. 

Чирпанският манастир

Според някои източници, св. Атанасий е основател на манастира в чирпанското село Златна ливада, известен като най-старата действаща от незапомнени времена обител в Европа. Твърди се, че точно това е мястото, където Св. Атанасий е общувал с Бога. Още за това свято място прочетете в публикацията „Чирпанският манастир „Св. Атанасий“ – най-старата обител в Европа“, от колекцията на Радио България.


Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40