Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април

Снимка: БГНЕС

В специално обръщение към българите президентът Румен Радев обяви, че насрочва редовните парламентарни избори за 4 април 2021 г. Това е една седмица след първата възможна дата след изтичане мандата на предишния парламент, подчерта държавният глава. Президентът благодари на всички, които са се отзовали на поканата за консултации относно необходимите мерки при провеждането на предстоящия вот.

Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс. Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да упражнят конституционното си право на глас, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи. Също така справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот“, каза държавният глава. 

„Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обяват възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателните комисии и за изборната активност“, заяви още Радев. Държавният глава допълни, че очаква Централната избирателна комисия да актуализира избирателните списъци.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55