Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 11-15 януари 2021 г.

Интеграция на Скопие в ЕС само при спазване на добросъседството


В Атина македонският външен министър Буяр Османи се срещна със своя гръцки колега Никос Дендиас. Той бе приет и от президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и премиера Кириакос Мицотакис. В разговорите е потвърдена гръцката подкрепа за европерспективата на Северна Македония. Подчертано е, че основен критерий е спазването на принципите на добросъседство. Обсъден е план за прилагане на Договора за стратегическо партньорство. Дендиас е заявил, че не може да се позволи създаването на празнина в сигурността на Западните Балкани, защото тя би могла лесно да бъде запълнена от неевропейски сили, предаде БТА.

Арести в Сърбия заради пране на пари по трансграничен проект с България


На 14 януари бяха задържани няколко служители от общинската администрация в град Сурдулица. Градът е в Западните покрайнини близо до българската граница.

Арестите са извършени от Дирекцията за борба срещу корупцията в град Ниш. Сред задържаните е и председателят на общинския съвет, предаде сръбската агенция ТАНЮГ. Обвиненията са за злоупотреба при изпълнението на проекти по европейската програма на Института за публична администрация в България и пране на пари при изпълнението на проектите. Според разследващите, през 2014 г. арестуваните са приели офертата на фирма, която е била с 29 000 евро по-висока от алтернативната. 

Турция е готова „да върне в релси“ отношенията с ЕС


В Анкара пред посланиците на страните членки на ЕС турският президент Реджеп Ердоган е изразил готовност за връщане в релси“ на отношенията между Турция и ЕС, предаде БТА. Ердоган е изтъкнал, че засилващата се неизвестност след Брекзит може да се преодолее само със заемането на заслуженото място на Турция в европейското семейство. „В наши ръце е да превърнем 2021 г. в успех за отношенията ЕС-Турция“, е посочил Ердоган. Изказването идва, след като бе оповестено, че на 25 януари в Истанбул се подновяват проучвателните преговори между Турция и Гърция по спора за проучванията за въглеводороди в Средиземноморието. „Трябва да превърнем Източното Средиземноморие в басейн на сътрудничество, който ще служи на нашите дългосрочни интереси“, е подчертал Ердоган.

Румънците са привлечени от офертите за ски ваканции в България


България открива туристическия сезон през 2021 г. с оферти за ски ваканция, които не са за изпускане, пише румънският вестник „Аdevarul“. Търсенето на ски ваканция в България нараства непрекъснато след излизането на страната от списъка на държавите с повишен епидемиологичен риск, посочва изданието и допълва, че голяма част от туристите правят резервации от днес за утре. По данни на „Аdevarul“ до момента най-много резервации за ски ваканция в България са направени за средата на януари и междусрочната ваканция на учениците в Румъния в периода 30 януари - 7 февруари. В хотелите са отворени и СПА центровете, в които туристите могат да релаксират след деня, прекаран на пистите, пише „Аdevarul“.

Гърция предлага европейски сертификат за ваксинация при пътуванията


С писмо до Еврокомисията гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предлага да се въведе удостоверение за ваксинация, което улеснява пътуването между страните в ЕС.

Сертификатът ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу Covid-19. „Спешно трябва да се постигне съгласие за това, как да се оформи документът, така че да е приет от всички страни“, посочва Мицотакис. Той се надява въпросът да бъде разгледан на Европейския съвет на 21 януари. Гръцкият премиер отбелязва, че възстановяването на свободата на движение е основен приоритет, но Гърция няма да направи ваксините задължителни или ваксинирането да е условие за пътуване и влизане в страната. Отбелязва се, че ваксинираните, трябва да бъдат свободни да пътуват. Според Мицотакис сертификатът също така ще подтикне хората да се ваксинират.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, vranjenews.rs, Reuters, vaycay.ro, schengenvisainfo.com


Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30