Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 11-15 януари 2021 г.

Интеграция на Скопие в ЕС само при спазване на добросъседството


В Атина македонският външен министър Буяр Османи се срещна със своя гръцки колега Никос Дендиас. Той бе приет и от президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и премиера Кириакос Мицотакис. В разговорите е потвърдена гръцката подкрепа за европерспективата на Северна Македония. Подчертано е, че основен критерий е спазването на принципите на добросъседство. Обсъден е план за прилагане на Договора за стратегическо партньорство. Дендиас е заявил, че не може да се позволи създаването на празнина в сигурността на Западните Балкани, защото тя би могла лесно да бъде запълнена от неевропейски сили, предаде БТА.

Арести в Сърбия заради пране на пари по трансграничен проект с България


На 14 януари бяха задържани няколко служители от общинската администрация в град Сурдулица. Градът е в Западните покрайнини близо до българската граница.

Арестите са извършени от Дирекцията за борба срещу корупцията в град Ниш. Сред задържаните е и председателят на общинския съвет, предаде сръбската агенция ТАНЮГ. Обвиненията са за злоупотреба при изпълнението на проекти по европейската програма на Института за публична администрация в България и пране на пари при изпълнението на проектите. Според разследващите, през 2014 г. арестуваните са приели офертата на фирма, която е била с 29 000 евро по-висока от алтернативната. 

Турция е готова „да върне в релси“ отношенията с ЕС


В Анкара пред посланиците на страните членки на ЕС турският президент Реджеп Ердоган е изразил готовност за връщане в релси“ на отношенията между Турция и ЕС, предаде БТА. Ердоган е изтъкнал, че засилващата се неизвестност след Брекзит може да се преодолее само със заемането на заслуженото място на Турция в европейското семейство. „В наши ръце е да превърнем 2021 г. в успех за отношенията ЕС-Турция“, е посочил Ердоган. Изказването идва, след като бе оповестено, че на 25 януари в Истанбул се подновяват проучвателните преговори между Турция и Гърция по спора за проучванията за въглеводороди в Средиземноморието. „Трябва да превърнем Източното Средиземноморие в басейн на сътрудничество, който ще служи на нашите дългосрочни интереси“, е подчертал Ердоган.

Румънците са привлечени от офертите за ски ваканции в България


България открива туристическия сезон през 2021 г. с оферти за ски ваканция, които не са за изпускане, пише румънският вестник „Аdevarul“. Търсенето на ски ваканция в България нараства непрекъснато след излизането на страната от списъка на държавите с повишен епидемиологичен риск, посочва изданието и допълва, че голяма част от туристите правят резервации от днес за утре. По данни на „Аdevarul“ до момента най-много резервации за ски ваканция в България са направени за средата на януари и междусрочната ваканция на учениците в Румъния в периода 30 януари - 7 февруари. В хотелите са отворени и СПА центровете, в които туристите могат да релаксират след деня, прекаран на пистите, пише „Аdevarul“.

Гърция предлага европейски сертификат за ваксинация при пътуванията


С писмо до Еврокомисията гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предлага да се въведе удостоверение за ваксинация, което улеснява пътуването между страните в ЕС.

Сертификатът ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу Covid-19. „Спешно трябва да се постигне съгласие за това, как да се оформи документът, така че да е приет от всички страни“, посочва Мицотакис. Той се надява въпросът да бъде разгледан на Европейския съвет на 21 януари. Гръцкият премиер отбелязва, че възстановяването на свободата на движение е основен приоритет, но Гърция няма да направи ваксините задължителни или ваксинирането да е условие за пътуване и влизане в страната. Отбелязва се, че ваксинираните, трябва да бъдат свободни да пътуват. Според Мицотакис сертификатът също така ще подтикне хората да се ваксинират.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, vranjenews.rs, Reuters, vaycay.ro, schengenvisainfo.com


Още от категорията

Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31