Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Covid-19 продължи да увеличава обхвата си по света. В отговор редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте кои:

Сърбия отмени задължителния PCR-тест за български и други пристигащи граждани от България.Решението касае и пристигащите от Република Албания, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Черна гора. За всички останали държави, Сърбия продължава да изисква представянето на отрицателен PCR-тест /48 ч/ преди влизане в страната.

Турция вече изисква касова бележка за PCR теста на пътниците от България. Така, освен отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването, при влизане в страната пристигащите трябва да представят и документ за заплатена такса за изготвяне на PCR теста. Другите нови изисквания, определени от турските власти за пристигащите от България, са: документите за отрицателни тестове за коронавирус да са в оригинал (с подпис и мокър печат), да са на латиница и да са отпечатани, а не написани на ръка.

Напомняме, че от края на 2020 г. лицата, влизащи в Турция, следва да представят негативен PCR тест, направен най-късно 3 денонощия преди пътуването. Тест не се изисква от децата до 6-годишна възраст, както и за транзитните пътници по въздух, в случай че те не напускат трансферната зона на съответното летище.

Обединеното кралство въведе отрицателен PCR тест за лицата, които влизат на територията на Англия и Шотландия. Тестът следва да е направен не повече от 72 часа преди пристигането им. Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридориза пътуване“ (България не попада в тях).

Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълнят електронен формуляр. Несъобразяването с новите изисквания за представяне на тест при пътуването може да доведе до административна санкция в размер на 500 британски лири. При липса на отрицателен тест превозвачите може да откажат достъп до транспортното средство.

Черна гора отмени изискването за предоставяне на отрицателен PCR-тест за пристигащите в страната по суша, вода и въздух . Новата мярка ще важи до 26.01.21г. Черногорски граждани, чужденци с постоянно или временно пребиваване в Черна гора, вече могат да влизат в страната през всички гранични пунктове, при спазване на здравни мерки, в съответствие със здравното предупреждение на Института по обществено здраве на Черна гора.

Австрия въвежда задължителна онлайн регистрация преди влизане в страната. Предвиждат се изключения от изискването за регистрация за погранични работници и транзитни пътници, както и за лица, които влизат в Австрия, поради семейни непредвидими причини, изискващи специално внимание.
Всички пристигащи, които са били в „рискови региони“, следва незабавно да пристъпят към десетдневна карантина при влизане в Австрия. Прекратяването на карантината е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест, най-рано на петия ден (т.е. от 5-ия ден след влизането).

От карантината са изключени пътниците, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващи, лица, които пътуват като придружители при спешни медицински ситуации. Те следва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, без да бъдат задължавани да бъдат поставени под карантина. Тестът не следва да е по-стар от 72 часа до момента на влизане.

САЩ въвежда ново изискване към пристигащите с въздушен транспорт. Считано от 26 януари 2021 г. преди качването си на борда на самолета, всички пътници ще трябва да представят негативен резултат от тест за COVID-19 или съответен документ, че вече са прекарали заболяването и са се възстановили от него. Тестът трябва да бъде направен до 3 дни (72 часа) преди полета за САЩ, а резултатите могат да бъдат представени на хартиен или електронен носител.

Авиокомпаниите ще приемат резултата от всеки вид тест за инфекциозно заболяване, одобрен от местните власти за откриване наличието на вируса (например PCR тест, NAA тест, антигенен тест и др.).

Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди него, а ако е с едно или повече прекачвания, нито едно от които не е с повече от 24 часа престой и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.

Ирландия
въведе задължително изискване за отрицателен PCR тест за пристигащите в страната.Тестът трябва да е направен 72 часа преди отпътуването. Според прилаганата от властите „светофарна система“, пътниците от зелени и оранжеви региони няма да се налага да ограничават движението си, след като имат отрицателни резултати при пристигането си в Ирландия. Тези, които пътуват отчервени региони, в които до момента влиза и България,ще се нуждаят от отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди да заминат и ще трябва да ограничат движението си за период от 5 дни.

При направа и получаване на отрицателен PCR тест, след петте дни изолация, вече няма да се налага ограничаване на движението, в противен случай карантинният период продължава до изтичане на 14-те дни самоизолация.

Латвия въведе задължителен PCR-тест за всички пътуващи до страната, включително и за транзитно преминаващите. Тестът трябва да бъде направен не по-късно от 72 часа преди пристигането в Латвия. Мярката не отменя и задължението за представяне на електронно попълнен формуляр Covidpass.

Пътуващите от силно засегнатите от Covid-19 държави (като начална точка или транзитна дестинация) са задължени да се самоизолират за 10-дневен период след пристигането си в Латвия, независимо от резултата на представения тест за Covid-19. Определени категории (здравни и социални работници, учители и др.), които възнамеряват да работят в Латвия, се самоизолират за 14 дни.

Куба въведе изискване за предварителен PCR тест за всички влизащи в страната. Тестът следва да е направен не по-късно от 72 часа преди пристигането, в сертифицирани лаборатории в страната на произход. Пристигащите трябва, също така, да попълнят декларация за здравословното си състояние. Остава и задължителното тестване за сметка на пътуващия при пристигането в Куба.  Чуждите граждани следва да притежават и застраховка, покриваща разходите за лечение на Covid-19.
Напомняме, че всички чуждестранни туристи, които отсядат в хотели, частни къщи под наем или хостели, трябва да останат в изолация 24 часа, докато не получат отрицателен резултат от направения PCR тест на входната точка.

Обединените арабски емирства промениха условията за достъп до емирство Абу Даби.  За влизане на територията му се признава PCR тест или лазерен тест (DPI), не по-стари от 72 часа.  Пътуващите подлежат и на карантина, чийто срок е променен от 14 на 10 дни. При планиран престой в Абу Даби, който е по-дълъг от 6 последователни дни, се извършват PCR тестове на шестия и дванадесетия ден от престоя.
От карантина се освобождават пристигащите от държави от т. н.
„зелен списък“ , в който България не попада.

Ваксинираните лица и участниците в клинични изследвания на ваксина (на територията на ОАЕ) се освобождават от изискването за карантина при пристигане.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00