Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 165 години от рождението на Райна Княгиня

Снимка: архив

На този ден през 1856 г. в Панагюрище на бял свят идва Райна Попгеоргиева. Известната с прозвището “Райна Княгиня” е българска учителка и акушерка, която ушива главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен окръг на Априлското въстание и го развява редом с Георги Бенковски. Революционерът й поръчва да изработи знамето с надписа “Свобода или смърт”, когато е 20-годишна. След Априлското въстание тя е заловена от турците и подложена на тежки страдания, но след намесата на европейски дипломати е освободена и изпратена да учи медицина в Москва. Има петима синове, четирима от които стават офицери в Българската армия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35