Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит и последствията от Covid-19 доминират в европейския дневен ред

Снимка: БТА

През настоящата година редица важни проблеми очакват разглеждане и решение от Европейския парламент. Два от тях несъмнено са свързани с вече официално състоялия се „развод“ между ЕС и Великобритания, както и с ваксинацията и разрешаването на всеобхватните последствия от кризата, породена от пандемията. И двете теми са особено важни за България, като член на ЕС, затова и евродепутатите ни вече активно търсят изход от създадения лабиринт.

По отношение на Брекзит, постигнатото през декември споразумение, все още не е ратифицирано от двете страни. Въпреки това, българският евродепутат от Европейската народна партия Андрей Ковачев, обясни част от новите правила, важни за отношенията между ЕС и Великобритания така:

"Това, че сме част от ЕС е прекрасно, защото сме защитени от клаузата, която предвижда условията да важат за всички граждани на ЕС. Великобритания няма да може да променя условията в бъдеще, тъй като ЕС незабавно ще въведе реципрочна мярка към гражданите на Великобритания, останали на негова територия. От средата на тази година ще пътуваме към Великобритания без визи, но вече не само с лична карта, а и с паспорт. Дотогава обаче, пътуването продължава да се осъществява само с лична карта."

По думите на Андрей Ковачев, за студентите също ще настъпят известни промени:

„Онези, които вече са започнали своето обучение и все още нямат т.нар статут за уседналост, трябва да поискат такъв до 30 юни - предупреждава Ковачев. -  До средата на годината статутът им на европейски граждани остава същият, но след това условията ще се променят. За съжаление, Великобритания отказа да участва и в програмата „Еразъм +“, така че студентите от Евросъюза и от Кралството губят възможността да се възползват нея.“

По отношение на пандемията от Covid-19, евродепутатът е категоричен, че членството ни в Европейския съюз ще позволи да получим напълно достатъчен брой ваксини. Всички желаещи ще се ваксинират, при това на много по-ниски цени, спрямо предлаганите на страни извън Съюза.

Очаква се да бъде преодоляно и друго препятствие, свързано със свободното придвижване от една държава членка в друга зона, където има съпоставим риск за общественото здраве. За целта, ЕК поиска въвеждането на единен формуляр за пътуване, еднакви изисквания за теста и неговия вид, както и за времето под карантина в съответната държава.

От друга страна, евродепутатът Атидже Алиева Вели, член на групата „Обнови Европа“, обърна внимание на някои от предизвикателствата, част от дневния ред на комисията по заетост и социални дейности.

„Важен доклад, който трябва да разгледаме е този за регулиране на правото на откъсване на работещите от работната среда. Необходимо е обаче този въпрос да се реши чрез балансиран дебат между институциите в Брюксел и работещите граждани. Виждаме с каква скорост работота онлайн навлезе в ежедневието ни заради пандемията. Данните, които имам за България показват, че ако преди пандемията дистанционната работа е била 5%, сега този процент стига 30. Затова е много важно да се осигури минимално ниво на защита на работещите в новата цифрова работна среда.“

Правото на всеки европейски гражданин да има свое жилище на разумни цени също е сред поставените на дневен ред документи. Според Вели, това е безспорно, но крие известни рискове. Има опасност недобросъвестните наематели да не могат да бъдат принудително извеждани от жилището, когато спрат да плащат наем. По думите ѝ, подобно предложение би поощрило нездравословни практики.

Що се отнася до споразумението за Брекзит, предстои към него да бъде приет протокол, който да уреди социалните права и трудовите въпроси. Той касае обезщетения при болест, майчинство, трудови злополуки, безработица.

Снимки: архив и БТА


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44