Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

800 години от създаването на Ивановските скални църкви

Снимка: архив

Тази година честваме 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил", известен като Ивановските скални църкви.

Светата обител, намираща се на 18 километра от днешния град Русе, е основана през 20-те години на 13 век от монаха Йоаким, който по-късно става български патриарх на Второто българско царство. Днес манастирът привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Програмата по повод годишнината предвижда през годината научна конференция с международно участие, изложба, семинар и исторически възстановки.


Още от категорията

Избирателна секция, 20-те години на ХХ век

Българите гласуват не от вчера – II част

След освобождението на страната (1878 г.) още в първата българска конституция – Търновската, са заложени модерни и демократични норми на всеобщо избирателно право, като до Първата световна война депутатите са избирани мажоритарно. С годините..

публикувано на 30.03.21 в 13:41

Българите гласуват не от вчера – I част

На 4 април ще се проведат избори за 45-то Народно събрание. Това ще са десетите избори за обикновено народно събрание след началото на демократичните промени в България. Въпреки замразеното за повече от четири десетилетия демократично развитие..

обновено на 29.03.21 в 09:04

На 27 март евреите празнуват Пасха

На 27 март евреите в България и по света посрещат Пасха. Празникът е посветен на бягството на евреите от Египет и почитането на Бог чрез изкупление. Честването символично преповтаря моменти от последната вечер преди изхода на евреите от робството в..

публикувано на 27.03.21 в 05:45