Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

800 години от създаването на Ивановските скални църкви

Снимка: архив

Тази година честваме 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил", известен като Ивановските скални църкви.

Светата обител, намираща се на 18 километра от днешния град Русе, е основана през 20-те години на 13 век от монаха Йоаким, който по-късно става български патриарх на Второто българско царство. Днес манастирът привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Програмата по повод годишнината предвижда през годината научна конференция с международно участие, изложба, семинар и исторически възстановки.


Още от категорията

Паметник

Отбелязваме Деня на Тракия

В българския културно-исторически календар 26 март е Денят на Тракия. От 1914 г. той се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета. Почитат се и трагедията на хилядите сънародници - тракийски бежанци, намерили подслон в..

публикувано на 26.03.21 в 05:05

На Благовещение честваме началото на човешкото спасение

„Не можеше да има Възкресение без Благовещението. Не може да има резултат от едно дело, ако не се положи началото. На този ден честваме началото на човешкото спасение”. Така богословът проф. Иван Желев описва мястото, което днешния ден заема в..

публикувано на 25.03.21 в 04:15

Виртуална разходка предлага Археологическият музей в София

Националният археологически институт с музей при БАН работи върху цялостното изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ​ХVІІІ в. Музеят на института е един от..

публикувано на 20.03.21 в 10:55