Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

800 години от създаването на Ивановските скални църкви

Снимка: архив

Тази година честваме 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил", известен като Ивановските скални църкви.

Светата обител, намираща се на 18 километра от днешния град Русе, е основана през 20-те години на 13 век от монаха Йоаким, който по-късно става български патриарх на Второто българско царство. Днес манастирът привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Програмата по повод годишнината предвижда през годината научна конференция с международно участие, изложба, семинар и исторически възстановки.


Още от категорията

Маската на тракийския цар Терес 440-480 г.пр.Хр

5 факта потвърждават, че България е с една от най-старите култури в Европа

Малко държави в Европа могат да се похвалят с толкова богата история. По отношение на културно-историческото й наследство, България заема една от челните позиции на континента, нареждайки се непосредствено след Италия, Гърция и Турция, със своите над..

публикувано на 17.03.21 в 11:07

85 години от първия закон за защита на природата в България

Днес се отбелязват 85 години от обнародването в Държавен вестник на Наредба-закон за защита на родната природа, с която се поставя начало на българското законодателство в областта на защитата на природата и опазването на околната страна. В наредбата от..

публикувано на 16.03.21 в 06:15

Православният свят пристъпва към най-дългия пост в годината

Днес е първият ден от най-дългите пости за вярващите православни българи. Тази година ортодоксалният Великден е на 2 май, а Великиденския пост започва 40 дни преди Празника – от 15 март. Това е най-продължителнят и строг пост в православието,..

публикувано на 15.03.21 в 07:05