Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оборудването за АЕЦ „Белене“ може да се използва на площадка в АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че оборудването по проекта за втората ни АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. 

България вече плати за оборудването по проекта „Белене“ 1,3 милиарда лева, след което се опита неуспешно да го продаде на Иран.

Според експертни доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“. Подобно действие обаче трябва да бъде съгласувано и с руската страна, тъй като съоръженията са конструирани от руската компания „Росатом”.

Проучванията за изграждането на втора АЕЦ в България започват в началото на 70-те години на миналия век и сагата продължава до днес.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13

Еврокомисията ще проведе информационни кампании за въвеждането на еврото у нас

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони подписаха в Люксембург Споразумение за партньорство между Еврокомисията и България за..

публикувано на 12.04.24 в 12:03