Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оборудването за АЕЦ „Белене“ може да се използва на площадка в АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че оборудването по проекта за втората ни АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. 

България вече плати за оборудването по проекта „Белене“ 1,3 милиарда лева, след което се опита неуспешно да го продаде на Иран.

Според експертни доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“. Подобно действие обаче трябва да бъде съгласувано и с руската страна, тъй като съоръженията са конструирани от руската компания „Росатом”.

Проучванията за изграждането на втора АЕЦ в България започват в началото на 70-те години на миналия век и сагата продължава до днес.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владимир Малинов и Димитър Главчев

Първата доставка на ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е в АЕЦ “Козлодуй”

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев посети централата. През..

публикувано на 20.04.24 в 15:14

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58