Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 25 януари - Деня на българското радио

Спомен за знаковия бюлетин на БНР за нивото на река Дунав

Днес информацията за реката е в компютрите на капитаните

Снимка: архив

На 6 юни 2016 г. слушателите на Българското национално радио за последен път чуват прогнозата за нивото на река Дунав в сантиметри”, както и любимото си саншанжман” (от фр. – без изменение) за безпрепятственото преминаване на корабите през българския участък на реката. От този ден сведения за плавателния път се черпят единствено чрез технологиите.

Хидрологичният бюлетин започва да се излъчва през 1949 г. като задължение на страната ни по Дунавската конвенция и звучи в продължение на 67 години всеки делничен ден след новините в 15 ч. Най-напред десетте дунавски държави си разпращали информацията за нивото на реката чрез телеграми, после минали на телекс, след това на компютър – и така до цифровите навигационни системи.


„Нашата грижа беше да измерим дебита, защото няма човешка дейност, която да мине без вода – разказва хидрологът с 40-годишен опит Ивайло Бойчев. – От всички колеги хидролози аз съм единственият, видял най-високите води, както и двукратното замръзване на Дунав и големия лед в Тутракан. Бяха станали няколкометрови натрупвания и се наложи да се хвърлят бомби от самолети.”

Бюлетинът на хидролозите е бил от изключителна важност за хората, които са на реката, казва Николай Генчев – един от най-добрите познавачи на Дунава и автор на пътеводители по цялото му течение.

„За някои това предаване може да се е струвало монотонно, а за други скучно – продължава той. – За нас обаче, хората от водния транспорт, то беше всекидневно чакано, много интересно и важно за работата ни, защото зад фразите за нивото на реката в сантиметри се криеше разнообразният и динамичен свят на дунавското корабоплаване.”


С влизането си в Европейския съюз страната ни получава помощ, за да модернизира корабоплаването и да осигури сигурността му във всяко отношение. Така някогашният бюлетин влиза не само в сайта на управлението за поддържане и проучване на река Дунав, но и в модерната информационна система БУЛРИС. С други думи – бюлетин отново има, но този път в компютрите на капитаните.


„Мъчно ми е, защото това беше една традиция, благодарение на която всеки ден безплатно чувахме името си – признава кап. Павлин Цонев, директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, която вече 60 години е на терен. – Днес благодарение на нашия сайт вече можем да предложим и други форми на информация – не само числа, показващи нивото на реката, но и как изглеждат отделните участъци и какви условия има в тях.”

С носталгия за съобщаваните по радиото сведения за нивото на реката говори и проф. Николай Ненов, директор на русенския Регионален исторически музей.

„Да имаш една 60-годишна традиция за голяма част от западните страни е нищо. Ние я имаме. Да, може да струва скъпо. Тук обаче опираме до престижа, до знаците, които излъчваме към себе си и към околните. В 15,00 ч. Българското национално радио вече не споменава река Дунав и явно за мнозина, изключвайки хората покрай нея, тя е абсолютно непозната – направо им е ненужна, а някои може да се гнусят от мътните й води. Но Дунава е особен знак, защото ни свързва със сърцето на Европа, в което, ако не гледаме, накъде изобщо сме тръгнали.”


Всекидневното изреждане на дунавските градове на три езика за мнозина беше досадна и ненужна информация. Други пък и днес смятат, че установилата се през десетилетията традиция не е трябвало да спира. Преди време почитателите на бюлетина дори организираха подписка за възстановяването му, но докато властват технологиите, той завинаги ще си остане в историята.

Още любопитни факти за една от емблемите на БНР –  хидрологичния бюлетин за нивото на р. Дунав, чуйте в репортажа на Ася Пенчева от Русе ТУК.

Редактор: Диана Цанкова (по интервюта на Ася Пенчева, кореспондент на БНР в Русе)

Снимки: Радио Видин, БГНЕС, rusemedia.com и архив

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45

Седмицата започва с по-ниски температури, по планините - валежи от сняг

През следващото денонощие от запад на изток ще премине бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, по високите полета на Западна България и планинските райони, през нощта примесен със сняг. На места в източната част от Северна България валежите..

публикувано на 24.03.24 в 19:05
Мария Габриел

Габриел оттегля кандидатурата си за премиер, ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет

Мария Габриел оттегля кандидатурата си за поста на премиер-министър от ГЕРБ, за което утре ще подаде заявление в Народното събрание. Това обяви на брифинг самата тя, като заяви, че ГЕРБ няма да участва в преговори за правителство с друг мандат. "Имаше..

публикувано на 24.03.24 в 15:33