Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Затрупаната църква” в Паталеница

Снимка: архив

В село Паталеница, разположено в подножието на Родопите, се намира един от най-значимите средновековни паметници на културата – църквата “Св. Димитър”. Предполага се, че храмът е останал половин хилядолетие, заровен под земята, за да не бъде поруган от османските нашественици. Това е причината части от стенописите ѝ с ренесансови белези да бъдат добре запазени и до днес.

Според легендата, църквата била открита случайно,  през XIX век от овчар, който след една силна буря съзрял върха на метален кръст да се подава от хълма. Така се повърдило местното предание, че под малката могила е заровен Божий храм. През 1870 г. църквата е наречена на свети Димитър и оттогава в нея се почита солунския великомъченик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19