Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият щам на коронавируса крие огромен риск

Разхлабване на мерките засега ще има в образованието

Снимка: БГНЕС

Т.нар. английски вариант на Covid-19 вече е у нас и ще започне да набира скорост, предупредиха здравните власти на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Засега е сигурно, че след 31 януари, когато изтича срокът на извънредната епидемична обстановка, ще бъдат разхлабени единствено мерките по отношение на връщането на големите ученици в клас и на отварянето на фитнесите.

До края на месеца ще наблюдаваме броя на заболелите и на починалите хора и на тази основа ще вземем решение какво друго можем да отворим“, заяви премиерът Бойко Борисов, който също участва в брифинга.



Той добави, че страната ни в момента е като малък оазис и е рисковано да се отпуснат много мерки. По думите му, това би довело до голяма заболеваемост и смъртност, предвид бързото разпространение на новия щам.

Що се отнася до ултиматума на ресторантьорите, че на 1 февруари ще отворят заведенията си, независимо от решението на властите, Бойко Борисов отговори, че това е тяхно право. Той цитира данни, според които от 30 хиляди души в бранша едва 6300 са подали заявления за подпомагане на своя персонал и намекна, че много от тях работят в сивия сектор. Премиерът каза още, че удължаването на извънредната епидемична обстановка след 31 януари ще означава 100 млн. лв. допълнително заплащане за неработещия бизнес.

Продължава тенденцията броят на излекуваните да надвишава няколкократно този на новозаразените, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. 



Тази ситуация обаче може да се промени с новия вариант на коронавируса, предупреди държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.



По думите му, оптимистичното е, че той не води до по-тежки заболявания, но затова пък се разпространява много по-бързо.

Вероятна опасност е многократното увеличаване на смъртността, тъй като се изчерпва ресурсът на болниците и много хора остават без медицинска помощ
, добави председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. В момента десет души у нас заразяват 5-6.



През последната седмица, броят на излекуваните е 31 456, а на заразените – 2993
. От болничните легла за пациенти в по-леко състояние са заети 29% и 43% за приетите в интензивни отделения. Разград е градът с най-малко заболели от коронавирус, с 59 души на 100 хиляди. Най-много нови случаи за последната седмица има във Враца.

Снимки: БГНЕС и БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08