Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 320

Костадин Ангелов
Снимка: БТА

Новият щам на коронавируса крие огромен риск

Т.нар. английски вариант на Covid-19 вече е у нас и ще започне да набира скорост, предупредиха здравните власти на брифинг на Националния оперативен щаб. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов все още броят на излекуваните надвишава неколкократно този на новозаразените. Тази ситуация обаче може скоро да се промени, предупреди държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, новият щам не води до по-тежки заболявания, но затова пък се разпространява много по-бързо. А това крие риск смъртността да се увеличи няколко пъти, тъй като ресурсът на болниците се изчерпва и много хора може да останат без медицинска помощ, добави председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. В момента у нас десет души заразяват 5-6.

Разхлабване на мерките засега ще има в образованието

След 31 януари, когато изтича срокът на извънредната епидемична обстановка, ще бъдат разхлабени единствено мерките, свързани с връщането на големите ученици в клас и с отварянето на фитнесите. По думите на премиера Бойко Борисов решението за постепенно отпускане на мерките зависи от броя на заболелите и починалите хора. Борисов поясни, че страната ни в момента е като малък оазис и е рисковано да се отпуснат много мерки. Според него, това би довело до голяма заболеваемост и смъртност, предвид бързото разпространение на новия щам.

Предлагат епидемичната обстановка да се удължи с тримесеца

Министерството на здравеопазването ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с три месеца, след 31 януари. Това е казал в парламентарната здравна комисия ресорният министър Костадин Ангелов.  По думите му новият щам на коронавируса е вече тук и това поставя в опасност бъдещите противоепидемични мерки. Въпреки това ще има известно разпускане на мерките за сектори като образование, здравеопазване, спорт и култура. Това обаче зависи от развитието на ситуацията у нас през следващите 14 дни.

Имунизацията срещу коронавируса върви по план

Няма забавяне в процеса на ваксинирането срещу Covid-19, информира председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. Досега са имунизирани 46% от желаещите лекари, 23% от медицинските сестри и 19% болничния персонал. Ваксинират се също лекари по дентална медицина и фармацевти. През следващата седмица България ще получи 14 хил. дози от ваксините на “Файзер/Бионтех”, с които ще бъдат компенсирани количествата, които не пристигнаха в понеделник. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов, до края на годината близо 5,8 млн. българи ще имат възможност да се имунизират срещу коронавируса.

Ресторантьорите излизат на протест

На 27 януари собствениците на ресторанти и нощни заведения ще протестират пред Министерския съвет в несъгласие с решението на Националния оперативен щаб да не обсъжда облекчаване на противоепидемичните мерки до края на януари. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за спешна среща най-късно до 26 януари с премиера Бойко Борисов и ресорните министри. Заетите в бранша искат компенсациите за персонала да бъдат увеличени от 1 февруари със 100% от възнаграждението, на което са се осигурявали, и с 30% за бизнеса.

Туристическият борд поиска ясни ангажименти за спасяване на дейността си

Националният борд по туризъм настоява за нов антикризисен план с ясни финансово-икономически параметри, пряко насочени
към инвеститорите и предприемачите. Организацията изразява също така съпричастност към притесненията на ресторантьорите, заради високата степен на несигурност в бранша и подчертава, че липсата на предсказуемост на предстоящите решения създава огромно напрежение за всички. Въпреки че досега е декларирал подкрепата си към здравните власти за справяне с епидемията, бордът обръща внимание на неободимостта от конкретни ангажименти за спасяване на туристическите дейности, тъй като досегашните мерки не са особено логични и ефективни.

Пореден ден с голям брой излекувани от Covid-19

През последното денонощие са установени 482 новозаразени с коронавирус при направени 8057 тестове. Положителните проби са по-малко от 6%. Излекуваните са 4600, а в болница се намират 3220 пациенти – от тях 327 в интензивни отделения. Починалите са 37 души.

До момента 24 127 души са имунизирани срещу коронавирус, от които 1901 през последните 24 часа.

Възстановяват полетите Истанбул – Варна от февруари

В момента се осъществяват осем полета седмично от София до Истанбул, а от февруари всеки петък и понеделник ще летят самолети по линията Истанбул – Варна. Това е казал директорът за България на Turkish Airlines Мехмет Гюркайнак в разговор с министъра на туризма и вицепремиер Марияна Николова на тема развитието на туристическия обмен между двете страни. Мехмет Гюркайнак е изразил надеждата, че след ваксинацията положението в сектора ще се подобри. “Турция е един от най-важните ни пазари както за изходящ, така и за входящ туризъм”, е заявила Марияна Николова.

НСИ с резервен план за преброяването

Ако епидемичната обстановка се усложни и не е възможно да се осъществи преброяване на населението по домовете, Националният статистически институт ще прибегне към електронен вариант, съобщи за БТА Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ. Тя напомни, че преброяването не може да бъде отложено за догодина, тъй като по еврорегламент то трябва да стане до края на 2021 г. във всички страни от ЕС. Според правителственото решение, преброяването чрез попълване на електронна карта ще се проведе от 7 до 17 септември, а чрез посещение на жилището - от 18 септември до 3 октомври.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00

България днес – 15 март 2024 г.

С двудневен национален траур почитаме предстоятеля на Православната ни църква. В "България днес" си спомняме благия глас на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит и някои от мъдрите му слова, с които ни..

публикувано на 15.03.24 в 19:00

България днес – 14 март 2024 г.

България скърби за своя православен пастир! На 13 март на 78-годишна възраст ни напусна Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. В "България днес" припомняме за човека, със светско име Симеон Николов Димитров, и духовен..

публикувано на 14.03.24 в 19:00