Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти настояват за нова система за отпадъците от пластмаса

Снимка: zazemiata.org

Природозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България като дългосрочно решение на замърсяването с пластмаса за еднократна употреба. Те заявиха позицията си със символична двуметрова вълна от отпадъци, която „заля“ входа на Министерството на околната среда и водите. Акцията беше организирана от „Грийнпийс“ – България и екологичното сдружение „За Земята“.

Протестът идва след обилните валежи, при които придошлите води на реките повлякоха и се задръстиха с множество пластмасови отпадъци от дерета и нестопанисвани земи.

След протестната акция заместник-министърът на околната среда Славея Стоянова обяви, че предстои инициирането на обществени обсъждания за ограничаването на пластмасовите изделия за еднократна употреба.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04