Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 18-22 януари 2021 г.

Ще започне ли политическият диалог между Турция и Гърция?

"Гърция и Турция имат реален шанс да намалят напрежението, породено от  споровете им в Източното Средиземноморие". Това е казал германският външен министър Хайко Маас, който тази седмица посети Анкара, предаде БТА. Германия влезе в ролята на посредник между Турция и Гърция за подновяване на разговорите между тях, прекъснати през 2016 г., по спора за правата върху проучванията за въглеводороди в региона. През следващите дни предстоят важни срещи между двете балкански страни. Целта им е да намалят риска от въоръжен конфликт в Егейско и Средиземно море. Според Гърция определянето на морските граници е единственият проблем между тях, но външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу даде да се разбере, че на срещите ще бъде засегнат и въпросът за гръцките претенции за въздушно пространство от 10 мили и милитаризацията на някои гръцки острови. Въпреки противоречията, желанието за възобновяване на преговорите след 5-годишна пауза е налице. Дали обаче има готовност за отстъпки?

В Гърция студенти протестираха срещу полицейско присъствие в университетите

Гръцките студенти излязоха на демонстрация въпреки ограничителните мерки заради Covid-19, за да протестират срещу проектозакон, налагащ за първи път в Гърция присъствие на полицаи в университетите, предаде БТА. Демонстрантите, носещи маски, са издигнали плакати "Студентите не са престъпници".  Протестни акции е имало в Атина и Солун, където участниците са били разпръснати от силите на реда със сълзотворен газ. Проектозаконът предвижда създаване на специална полицейска част с цел патрулиране в университетите, които често са арена на сблъсъци между различни политически групи. "Университетите са ключови обществени структури, които са обект на заплахи срещу сигурността", е заявил министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис.

Сърбия осигурява Covid ваксини за Северна Македония

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е обявил пред медиите, че Сърбия се е съгласила да помогне на страната с 8000 дози от ваксината на Пфайзер. За това съобщава северномакедонският "Независен весник".
Президентът на Сърбия Александър Вучич е предложил да дари ваксините, но Заев е заявил, че ваксините ще бъдат платени по редовната им цена.
„Аз съм благодарен и искам от името на целия македонски народ да изразя благодарност на Сърбия. Това е сериозен акт на приятелство“, е казал Заев.

ЕС предвижда 70 милиона евро за ваксини за Западните Балкани

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис е съобщила, че Европейският съюз ще осигури 70 милиона евро безвъзмездна помощ за закупуване на ваксини за страните от Западните Балкани, предаде БТА.
Помощта ще бъде осигурена чрез механизма за разпределение на ваксините. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също е призовала ЕС да подкрепи своите партньори от Западните Балкани в снабдяването с ваксини срещу Covid-19, дори и в ситуация, когато не всички граждани на ЕС са ваксинирани, предаде Танюг.

Нашествие на нутрии от България в Одрин

В турския окръг Одрин, през последните дни се наблюдава нашествие на нутрии от България. За това е съобщила турската частна телевизия NTV, цитирана от БТА. Преливането на река Тунджа миналата седмица, поради интензивните валежи в България, е отнесло в Одрин стотици нутрии.
Животните, които произхождат от Южна Америка, се отглеждат в България заради кожата. Те обитават влажните места по поречието на Тунджа и Марица. Мъжките екземпляри са с тегло около 8, а женските - около 5 кг.
С преливането на реките всяка година в Одрин идват нови нутрии, които привличат интереса на фотографи и обикновени граждани.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и trthaber.com

Още от категорията

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45

Седмицата започва с по-ниски температури, по планините - валежи от сняг

През следващото денонощие от запад на изток ще премине бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, по високите полета на Западна България и планинските райони, през нощта примесен със сняг. На места в източната част от Северна България валежите..

публикувано на 24.03.24 в 19:05