Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България, в условия на Covid-19

Снимка: unwto

През последната седмица Covid-19 продължи да увеличава обхвата си по света. В отговор, редица държави направиха промени или подготвят такива, по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте кои:

Норвегия въведе нови ограничения за пътуващите. Всеки, който през последните 14 дни, преди пристигането си е бил в държава с червен рисков индекс (сред които и България), трябва да бъде тестван на съответния граничен пункт, при пристигане в страната. Тестът е безплатен и може да е PCR или антигенен бърз тест.

Изключение се прави за деца под 12 години и за лица, които могат да докажат с медицински документ, че през последните 6 месеца са преболедували Covid-19.

Остава в сила изискването за предварителна онлайн регистрация, в рамките на 72 часа преди пристигане в Норвегия, както и за представяне на отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната. Мярката не важи за транзитно преминаващите през Норвегия.

Остава в сила и задължителната 10-дневна карантина, при влизане в Норвегия от страни с червен рисков индекс /сред които е и България/.

Португалия затегна режима за влизане в страната. По-строгите мерки се отнасят и до българските граждани. Всички пътници, пристигащи в Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, ще трябва онлайн да попълнят формуляр преди пътуването.

Българските граждани, пътуващи от страни, членки на ЕС и ЕИП (Лихтенщайн, Норвегия, Исландия и Швейцария) или от Южна Корея, Китай, Административни Райони Хонг Конг и Макао, Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Уругвай, Япония и Тайланд, за континенталната територия на Португалия, не са длъжни да представят отрицателен PCR тест за Covid-19.

Тестовете при пътувания за Мадейра, Порто Санто и Азорските острови са задължителни за всички пристигащи от всички дестинации.

Българските граждани, пътуващи от трети страни за континенталната територия на Португалия следва да представят отрицателен PCR тест.

Нидерландия
въведе „двойно тестване“ при влизане в страната.  Мярката се отнася за пристигащите с въздушен или морски транспорт от държави с „оранжев“ и „червен“ код, сред които е България. Пътниците трябва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за Covid-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота. 

Остава изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт. Ограничителната мярка не важи за пристигащите в страната с автомобил, както и за гражданите на възраст под 13 г.

САЩ облекчава режима за влизане на територията си.Считано от 26 януари 2021 г., властите отменят забраната за влизане на чужди граждани, пребивавали или преминавали транзитно през последните 14 дни в Бразилия, Великобритания, Ирландия, Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция или Швейцария. Пътниците, пристигащи в САЩ от тези държави, ще са длъжни да представят на авиокомпаниите, при заминаването си за САЩ, негативен резултат от тест за Covid-19 или документ, че вече са прекарали заболяването.

Остава в сила забраната за влизане на чужди граждани, пребивавали или преминавали транзитно през последните 14 дни в Китай или Иран.

Австралия въведе PCR-тест и задължителна карантина за всички пристигащи на територията й граждани. Те трябва да бъдат тествани 72 часа или малко преди излитане и да предоставят отрицателен резултат на PCR при чекирането.  Всеки, който има отрицателен PCR тест и влезе в Австралия, подлежи и на задължителна 14-дневна карантина в определени места при пристигане.

Понастоящем, ваксинацията срещу Covid-19 не променя определените 14-дневни изисквания за карантина и тестване за пътници.

Белгия забрани всички пътувания с цел туризъм и развлечения до 1 март. Мярката влиза в сила от 27 януари и не важи за служебни и за други съществени пътувания по неотложни семейни или хуманитарни причини.

МВнР напомня, че до 1 март 2021 г. се запазват всички останали ограничения и изисквания при пътуване от и до страната. Гражданите трябва да представят сертификат за отрицателен PCR тест, направен в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането.

Лицата, които пристигат в Белгия след престой над 48 часа в България или в друга рискова страна, трябва да спазват задължителна 7-дневна карантина. Карантината може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината.

Остава изискването и всички, които пътуват за Белгия със самолет или кораб, да попълнят и изпратят по електронен път формуляр преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само, ако престоят в Белгия ще бъде повече от 48 часа.

Гърция удължи до 8 февруари 2021 ограниченията за пристигащите в страната с въздушен, сухоземен или морски транспорт. Както и понастоящем, лицата подлежат на 7- дневна карантина, която може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

Към пътуващите остава изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, за попълнена PLF форма, с генериран QR код, 24 часа преди пътуването, както и за задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще се карантинира за 14 дни.

Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците имат QR код преди качването му на борда. При липса на такъв, транспортната компания носи отговорност за връщането на пътника в началната дестинация.

Всички останали ограничения, въведени по-рано в страната, свързани с ограничаване на разпространението на Covid-19, продължават да се прилагат.

Франция въвежда изискването за всички граждани на Европейския съюз, включително и български, които пристигат от територията на Европа,  да предоставят при влизане в страната отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Мярката влиза  в сила от 24 януари 2021 г.. По предварителна информация ограничението се отнася за пътниците, които влизат във Франция със самолет или с морски транспорт.  

МВнР припомня, че от 18 януари 2021 г., изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен в рамките на последните 72 часа преди пътуването, се прилага за всички граждани над 11-годишна възраст, които влизат във Франция от други държави (извън Европейския съюз, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана). Освен отрицателен PCR тест, тe следва преди отпътуването, в заявление по образец, да дадат своето предварително съгласие да спазват 7-дневна изолация при пристигането им във Франция, както и че са съгласни в края на този 7-дневен период да им бъде направен повторен PCR тест.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30