Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отрицателен PCR тест за влизане във Франция от 24 януари

Седемдневната карантина е препоръчителна, а не - задължителна

| обновено на 24.01.21 в 19:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция въвежда изискване за наличието на отрицателен PCR-тест за всички граждани от европейското пространство, включително и от България, които влизат на нейна територия. 

Съгласно информация на Министерството за Европа и външни работи на Френската република, считано от 24 януари 2021 г., всички граждани над 11-годишна възраст, които пътуват до Франция от европейските държави (държавите-членки на ЕС, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Ватикана и Швейцария), следва да представят отрицателен резултат от вирусологичен тест (RT-PCR), направен в рамките на 72 часа преди пътуването, съобщава българското МВнР.

Тази мярка не се отнася до пограничните работници, както и до пътуващите до Франция със сухопътен транспорт (по шосе или с влак).

Всички пътуващи до Франция трябва преди качване в превозното средство да представят декларация, че нямат симптоми на Covid-19, че нe знаят да са били да са били в контакт с лице с потвърдено заболяване от коронавирус в последните 14 дни преди пътуването. 

Френските власти обявиха уточнения по повод изискваната 7-дневна карантина. По информация на посолството ни в Париж, изолацията не е задължителна, а силно препоръчителна. Френските власти отправят настоятелна препоръка към всички граждани, които пристигат във Франция от европейските държави, да се изолират за период от 7 дни след пристигането им, в края на който да им бъде направен втори вирусологичен тест (RT-PCR COVID).

Като мярка за борба срещу разпространението на пандемията, френските власти призовават за ограничаване на пътуванията от и към Франция. В случаите, когато пътуването e по неотложни причини, се препоръчва на гражданите да изтеглят апликацията TousAntiCovid, да продължат да спазват т.нар. жестови бариери (социална дистанция, редовно миене на ръцете с вода и сапун или дезинфекцирането им с хидроалкохолен гел, носене на маска, обръщане на внимание при наличие на симптоми на заболяването Covid-19).

Информация за мерките срещу разпространението на Covid-19 във Франция може да бъде получена на телефон 0800 130 000, както и на уеб сайта на френското правителство. 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез елелектронната поща на адреси: consul@ambbulgarie.fr и Embassy.Paris@mfa.bg.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52