Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 321

Снимка: ЕПА/БГНЕС

2 млн. българи ще бъдат ваксинирани до края на годината
България няма да се колебае да закупи ваксина от производител извън общността, ако ЕС я одобри. Пред парламента здравният министър Костадин Ангелов поясни, че страната ще получи 13 млн. дози. Те гарантират имунизация на цялото население. Осигурени са равни количества от всеки вид. Еврокомисията е изчислила квоти за всяка държава според нейното население. Количествата обаче са предмет на предоговаряне, предаде БТА.
Заради неравномерните доставки, в националния ваксинационен план няма срокове. Много скоро ще има подробна информация, къде и в кои кабинети ще се извършва имунизацията. До края на годината 2 млн. българи ще бъдат ваксинирани, каза още министърът.

Дори и при малък брой антитела, организмът остава защитен срещу Covid-19
След боледуване или ваксинация срещу Covid-19, защитата на човешкия организъм се запазва, дори при спад на антителата. В онлайн лекция по актуалната тема, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев обясни подробно функцията на човешките защитни механизми срещу новия вирус. По думите му, все още не е ясно колко дълготраен е имунитетът след ваксинация, но вероятно няма да се налага ваксината да се поставя всяка година. Повече по темата – ТУК.

Няма общи правила за действие срещу пандемията
Вирусът мутира и няма общо правило, което да важи за всички. Това стана ясно след заседанието на Европейския съвет, на което присъства и премиерът Бойко Борисов. По думите му, държавите членки действат съобразно ситуацията. Настоящият подход в България е правилен – с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, които са изключително либерални, на фона на останалите държави. Според премиера, ваксинацията в България се осъществява по най-разумния и балансиран начин, като включително се гарантира на имунизираните с първата доза от ваксината да получат и втората доза. Премиерът смята, че засега в ЕС няма да се вземе решение за затваряне на границите и блокиране на единния пазар, предаде БТА.

Положителните проби за Covid-19 са 6%
Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 455, при направени 7674 теста. Положителни са близо 6% от направените проби, сочи Единният информационен портал. Хоспитализирани са 3045 болни, като 297 са в интензивни отделения. Починалите за последните 24 часа са 90 души.  За денонощието са изписани 2256 пациенти. Имунизираните през последното денонощие са 1124, с тях общият им брой вече е 25 251 души.

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари 2021 г.
Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт на територията си. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF форма, с генериран QR код. Остава в сила и задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. Изключение от изискването за тест има за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП.

Франция ще изисква отрицателен PCR тест за гражданите на ЕС, включително от България
Франция въвежда изискването за всички граждани на ЕС, включително и български, които пристигат от територията на Европа,  да предоставят при влизане в страната отрицателен резултат от RT-PCR тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Мярката влиза в сила от 00 ч. на 24 януари 2021 г., неделя. По предварителна информация ограничението се отнася за пътниците, които влизат във Франция със самолет или с морски транспорт. Очаква се в събота, 23 януари 2021 г. да бъдат оповестени подробности, включително дали мярката ще се отнася и за пътуващите със сухопътен транспорт, съобщиха от българското Външно министерство.

Искат отмяна на междинните матури в IV и Х клас
Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на министъра на образованието да отмени изпитите от Националното външно оценяване след IV и X клас. Повод за писмото ѝ са жалби и подписки на родители до обществения защитник. Ковачева припомня и проблема с дигиталното неравенство, заради липсата на електронни устройства и интернет при немалко от учениците. В писмото се казва: „Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда и това се отразява на тяхната подготовка. Усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да се навакса. Не е утвърден и материалът, който ще бъде включен в матурите през 2021 г.“, предаде БТА.

Здравната система у нас е много по-подготвена да посрещне трета вълна на епидемията
В сравнение с началната фаза, здравната система в България е много по-подготвена за евентуална трета вълна на епидемията. По думите на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев до края на месеца ще стане ясно дали в страната ни вече циркулира английският щам на Covid-19. Повече по темата – ТУК.

Едва 1/3 от персонала във фирмите е готов да се ваксинира
Представително проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че 34% от мениджърите заявяват, че техните служители искат да се ваксинират срещу Covid-19. В 22% от фирмите няма интерес. 1/2 от анкетираните не могат да дадат мнение. Мнозина искат да изчакат и биха пристъпили към ваксинация, когато има избор на ваксини и подробна информация за ефекта от имунизацията. Според 42%, ваксинирането ще благоприятства връщането към нормален режим на работа и живот. За 47 на сто, нищо няма да се промени, предаде БТА. Над половината фирми не одобряват задължителното ваксиниране при пътуване в чужбина.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00