Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургаско реставрират православен храм на 130 години

Снимка: Община Бургас

130-годишният храм "Св. Троица" в бургаското село Извор ще бъде изцяло реставриран, информират от Община Бургас. С 30 000 лева през миналата година е изграден покривът и е обновена камбанарията. Предстои да бъде демонтирана и реставрирана автентичната дървена ламперия, която е част от интериора на църквата от нейното построяване в далечната 1886 година. Тази година ще бъде облагороден и теренът около църквата, за да бъде улеснен достъпът на поклонници.


Църквата "Св. Троица" е обявена за паметник на културата. От двете ѝ страни са разположени паметни плочи на загинали през Балканската война българи от бургаския край. Китното селце на 16 км. от Бургас, заобиколено от горите на Странджа, съхранява през вековете своята силна патриотична традиция, припомнят от общината. 

Снимки: Община Бургас


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20