Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на българското радио

Снимка: архив

На 25 януари 1935 г. министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III Наредбата закон за радиото и тя е подписана още на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост и официално започва дейността на националното радио, тогава под названието Радио София

На 18 юни същата година за първи главен ръководител на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник

През 2001 г. на негово име е учредена годишната награда, която се присъжда за принос към развитието на радиото като обществена медия. Заради епидемичната обстановка, тазгодишната церемония по присъждането на наградите за радиопостижения се очаква през февруари. 

Днес Българското национално радио има две национални и девет регионални програми и чрез сайта си разпространява информация на десет езика. Предаванията на чужди езици на радиото са въведени от Сирак Скитник през 1936 г.

БНР е лидер сред медиите в доверието на българите, показва изследване на института Ройтерс. 

БНР има също така шест музикални състава с активна звукозаписна и концертна дейност и е основен продуцент на българска музика

Повече за началото на българското радио можете да прочетете и чуете ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от..

публикувано на 26.03.24 в 13:40

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15