Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме жертвите на Холокоста

Снимка: yadvashem.org

Днес, светът отбелязва 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ и отдава почит на милионите еврейски жени, мъже и деца, както и на всички други жертви, сред които стотици хиляди роми и синти, убити по времето на нацизма.

В изявлението си, в навечерието на Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, Урсула Фон дер Лайен подчерта, че споменът за жертвите трябва да бъде запазен жив, а младото поколение трябва да бъде възпитавано в нетърпимост спрямо антисемитизма. "Фактите имат значение. Историята има значение. Решени сме да спечелим тази битка - отбеляза тя и добави: - Европа процъфтява, когато нейната еврейска общност и другите малцинства могат да живеят в мир и хармония." В тази връзка през 2021 г. ЕК ще представи стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот за подкрепа на държавите от ЕС и гражданското общество в борбата им срещу антисемитизма.

Със законодателната рамка се гарантира защита от насилие, дискриминация и прояви на враждебност, мотивирани от антисемитизъм, и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.

Сред събитията, свързани с отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста е виртуалният тур на Яд Вашем - Световния център за възпоменание на Холокоста в Йерусалим. Специално за българската аудитория сесията започва в 19ч. българско време.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10