Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Антисемитизмът, расизмът и нетолерантността нямат място в нашия свят​

| обновено на 27.01.21 в 14:48
Снимка: БГНЕС

"Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста всяка година ни припомня колко ценни са демокрацията и мирът. Припомня ни, че е имало времена, в които най-жестоко са избивани невинни хора, а човешките права - безцеремонно потъпквани". Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. "Мрачното минало и писъците от концлагерите трябва да ни направят непоколебими, че антисемитизмът, расизмът и нетолерантността нямат място в нашия свят", допълва той. Борисов посочва, че повод за гордост е куражът на знайни и незнайни българи - духовници, политици и общественици, спасили над 48 000 свои сънародници евреи от лагерите на смъртта.

Президентът Румен Радев също почете паметта на жертвите на Холокоста. "Тази огромна трагедия, причинила неимоверни страдания, ни задължава да си спомним за отнетите по изключително жесток начин животи на милиони хора, сред които 6 милиона евреи, само поради това, че са принадлежали към друг етнос", заявява президентът във Фейсбук. "Поклон пред паметта на загиналите. Нека помним тяхната загуба, защото ако заличим спомена, би означавало те да умрат отново", допълва Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50