Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 327

Снимка: БГНЕС

Заболеваемостта от Covid-19 спадна до 90 души на всеки 100 000
Противоепидемичните мерки продължават да дават резултат и броят на излекуваните е близо два пъти повече от този на заразените с Covid-19, заяви на редовния брифинг по въпросите на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов. Докато през последните две седмици 125 души на всеки 100 000 у нас са се разболявали от коронавирус, в момента показателите са 90 на 100 000. Само три области все още се намират в червената зона – Враца, Кюстендил и Плевен. Страната ни вече се нарежда на 27-о място по заболеваемост и на 11-о място по броя на смъртните случаи в Европейския съюз, информира държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Над 12 хил. учители до момента са си направили антигенни тестове и 26 от тях са дали положителен резултат, докато при непедагогическия персонал стойностите са съответно 3726 изследвани и 11 заразени. Повече по темата – ТУК.

В края на февруари може да започне масовата имунизация
Масовата имунизация срещу коронавирус може да започне от края на февруари, ако ваксината на “Астра Зенека” получи одобрение, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. С ваксините на “Файзер”/”Бионтех” и на “Модерна” до края на юни могат да бъдат имунизирани 1 млн. души. Личните лекари разполагат с необходимите условия в кабинетите си и ще могат да поставят до 20 ваксини дневно. Членовете на Секционните избирателни комисии за предстоящите през април парламентарни избори, при желание може да бъдат ваксинирани, подчерта министърът. Той каза още, че на всеки от тях в деня на вота ще се раздават маски, ще се осигуряват също дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха в помещенията.

598 новозаразени и 7672 ваксинирани с двете дози
598 нови случаи на коронавирус са регистрирани у нас през последното денонощие, при направени 13 279 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 4,5% от пробите са се оказали положителни и само в София заразените са 150 души. Излекуваните са 627, починали са 28 души, а в болница се намират 2865 пациенти – от тях 265 в интензивни отделения. Активните случаи са 26 448. Ваксинираните през вчерашния ден наброяват 3795. До момента имунизираните и с двете дози са 7672. Повече по темата – ТУК.

Започва записване при личните лекари за ваксинация срещу COVID-19
Всички, които желаят да бъдат ваксинирани, трябва да заявят желанието си пред своите лични лекари, съобщи Българският лекарски съюз. Записването за безплатното и доброволно имунизиране срещу Covid-19 може да бъде осъществено по телефона или с посещение при личния лекар. Списъците ще бъдат непрекъснато допълвани с актуална информация. Очакванията са до края на февруари да започне четвъртата фаза от Националния ваксинационен план, която е част от масовата ваксинация, пише в съобщението, цитирано от БТА.

Още шест държави дадоха зелена светлина за гласуването на българите
Българските граждани, пребиваващи в Румъния, ще могат да гласуват на парламентарните избори в посолството ни в Букурещ. Властите в Азербайджан и Узбекистан също позволиха да се разкрият избирателни секции в българските посолства в двете столици. Китай се съгласи в посолството в Пекин и в генералното консулство в Шанхай да бъдат разкрити избирателни секции. Българите в Португалия и в Нидерландия също ще упражнят правото си на вот. Изборите ще се провеждат при спазване на местните противоепидемични мерки.

Хората под карантина или в болница ще гласуват в подвижна урна
Хората под карантина или намиращи се в болница ще могат да гласуват в подвижна урна, записаха депутатите в Закона за извънредното положение. Те ще трябва да заявят желание да упражнят правото си на вот, не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяка секционна избирателна комисия ще трябва да се състои минимум от трима членове, независимо дали се намира у нас или в чужбина. Дава се възможност и за гласуване с изтекла лична карта. Повече по темата – ТУК.

Българите се страхуват повече от затварянето, отколкото от Covid-19
Липсата на предвидимост, не само по отношение на времевите хоризонти, но и неясните критерии, според които ще започне икономическото отваряне в условията на пандемията, тревожи обществото повече от здравната заплаха. Това показва анализ на агенция "Галъп", представен на онлайн дискусия на тема „Covid-19 – а сега накъде?“. Тревогата за бъдещето достига нивата от края на 2012 г., довели до социалноикономически протести, се казва още в анализа. “Тревогата за икономиката и личните финанси е леко взривоопасна и вероятно ще се отрази като негативен вот за властта“, коментира за БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп“. Повече по темата – ТУК.

Разхлабването на мерките трябва да се отложи
Добре е здравните власти да изчакат поне месец с “релаксацията”, препоръча в ефира на БНР д-р Румен Хичев, ръководител на звено за борба с коронавируса в здравното министерството на САЩ. Той изрази загриженост за т.нар. южноафрикански щам, който се “измъква от защитата на ваксините”. По думите му, не са много ваксините, които отговарят на стандартите. Д-р Румен Хичев отправи критика към ваксината на „Астра Зенека“, чиято дозировка е била установена на емпиричен, а не на научен принцип. В момента трябва да се фокусираме върху ваксините от категорията на матричната РНК, посъветва той. Според специалиста, най-добри за предпазване са хирургичните маски, които са достъпни за всички. Повече по темата – ТУК.

В ски курорта Банско заработи лаборатория
В ски курорта Банско в Пирин беше открита PCR лаборатория, в която ще могат да се тестват жителите и гостите на града, както и участниците в състезанията в зимните спортове. Идеята е на общината и на концесионера на ски зоната. Лабораторията е оборудвана с висок клас техника и апаратура, даваща възможност пробите да бъдат изследвани на място. Повече по темата – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00