Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 328

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради изборите променят ваксинационния план
До 5 февруари областните управители трябва да проведат консултации за съставите на Районните избирателни комисии (РИК) за парламентарните избори на 4 април. Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да назначи РИК до 12 февруари включително. По тази причина планът за имунизациите ще бъде изменен, като в третата му фаза ще бъдат включени членовете на секционните избирателни комисии, на РИК и на ЦИК. Амбицията е цялата изборна администрация от 80 000 души да бъде ваксинирана доброволно – коментира вицепремиерът Томислав Дончев.  

Масова отмяна на резервации за Банско
За проблема алармираха хотелиери от ски курорта. Като  основна причина те посочват влязлото в сила от тази нощ изискване за отрицателен PCR тест на влизащите в страната ни чужденци. От бранша настояват туристи със сертификат за извършена ваксинация да не подлежат на тестване по границите. Междувременно, граничните власти потвърдиха и, че на ГКПП с Гърция драстично е намалял потокът на влизащи в страната ни леки автомобили. 

Припомняме, че със заповед на здравния министър, от 29 януари до 30 април 2021 г. всички лица, влизащи в България, трябва да представят отрицателен резултат на PCR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пристигането. Изключение се допуска за водачите на международни автобуси, водачите на транзитни товарни автомобили, екипажите на плавателни и въздухоплавателни средства. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ за PCR тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

Пътническият поток на „Дунав мост“ при Русе не спира въпреки изискването за PCR тест
Голямата част от пътуващите днес са били туристи, избрали българските ски курорти за зимната си ваканция. „Всеки, който влиза на територията на България – български гражданин или чужденец, трябва да представи PCR тест за коронавирус. Български гражданин, който не представи PCR-тест, трябва да влезе под 10-дневна карантина. Чужденци без PCR-тест изобщо не могат да влязат в България“- обясни Преслава Жекова, старши инспектор в отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ Русе.  

Премиерът поясни, кога ще отворят заведенията
Заведенията за хранене ще бъдат отворени, ако броят на заболелите не се увеличи драстично след разхлабването на другите мерки през февруари. На работно съвещание в Министерския съвет, Борисов отново повтори тезата си, че България е с най-добрите показатели по отношение на заболеваемостта от Covid-19. „Заради това майсторско управление на кризата и сега, ако бъдем притиснати да отворим още повече от това, в смисъл – всичко, можем да се окажем в незавидна ситуация. И ако не се вдигне много нивото на заболелите, ще мислим и за заведенията за хранене“ – поясни премиерът.

Пандемията е прекъснала „впечатляващия икономически напредък на България“
Това е записано във втория икономически преглед на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Докладът беше представен онлайн с участието на премиера Бойко Борисов и генералния секретар на организацията Анхел Гурия. От документа става ясно, че ножицата между бедни и богати в България се разтваря сериозно. Посочва се и необходимостта от по-добра бизнес среда и по-ясна нормативна уредба.

Организацията очаква икономиката ни през 2021 г. да отбележи ръст от 3,3%, а безработицата да остане над 6%, прогнозират се инфлация от 1,4% и бюджетен дефицит 4,5 % от БВП. Все още няма консенсус по молбата на България за членство в организацията, каза Гурия.

560 нови случая на Covid-19 в България
Новите положителни проби представляват 4% от направените 12 297 теста за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Починали са 29 души, оздравели са 1303. Активните случаи на Covid-19 са 25 676. В болница са 2877 от тях, 257 – в интензивни отделения. Потвърдените случаи на коронавирус в България от началото на пандемията са 217 574 при население малко под 7 милиона души (по данни на НСИ). 4719 българи са ваксинирани от началото на имунизационната кампания.

Редактор: Гергана Манчева  + Екип „Новини“


Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в 
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00