Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерено е тялото на българина Атанас Скатов под К2

Снимка: БГНЕС

Тялото на българина Атанас Скатов беше намерено от хеликоптер на пакистанската армия и откарано от Базовия лагер под връх К2 в Хималаите до най-близкия град в Северен Пакистан. Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това бе съобщено в „Туитър“ от специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides

За БНР от непалската агенция-организатор на експедицията заявиха, че предполагат, че българинът се е изпуснал от въжето и е паднал при слизането от Лагер 3.

Агенцията отрече по-рано разпространената информация, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. 

Вчера българинът и още 20 души се изкачиха до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. Оттам същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма – организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. 

Българското Министерство на външните работи е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая. „Изказваме преклонение пред силата на духа на нашия алпинист – неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!“, се казва в разпространено от МВнР съобщение до медиите.

По професия Атанас Скатов е агроном по растителна защита. За по-малко от 7 години изкачва 10+1 върха с височина над 8000 метра (Еверест два пъти по различни маршрути) и става първият българин, изкачил седемте континентални първенци (Seven Summits). Всичко това той постига на растителен хранителен режим, без да е имал професионален опит във височинния алпинизъм и без да е спортувал до 2012 година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03