Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 336

Снимка: БГНЕС

Новите варианти на Covid-19 носят повече от една мутация
През изминалата седмица, британски учени предупредиха, че в момента над 4 000 щама на Sars n'cov-2 обикалят света, а в България вече върлува британският щам, който е много по-заразен. В интервю за Нова ТВ., по повод мутациите на вируса, проф. Сорен Хайрабедян – директор на Института по биология и имунология на размножаването към БАН посочи, че бразилският щам на Covid-19 е най-опасен. Той има 20 мутации и смъртността е много по-висока. Според професора, дори естественият, индивидуално придобит имунитет, може би няма да бъде достатъчен. В щата където върлува епидемията, минимум 50% от населението е прекарало вируса при първата вълна, въпреки това в момента там има нова вълна, посочи проф. Хайрабедян. По думите му, не е задължително обаче хората да прекарват вируса по-тежко.

Новите случаи на Covid-19 в България са 7,3%
За последните 24 часа новите случаи на Covid-19 в България са 910, като 35 от тях са при медици. От направените  12 463  тестове, 7,3 % са положителни. По данни на Единния информационен портал за последното денонощие, 3070 пациенти с Covid-19 са болница, от които 276 са на интензивно лечение. Оздравелите са 698 души, а 30 пациенти са починали.

Най-много са новозаразените в София - 206, Бургас - 113 и Пловдив - 79.
Ваксинираните вчера са 2835 души и тях общият им брой става 56 860. Имунизираните с втора доза са 17 392.

Вече 57 държави са дали съгласие за провеждане на българските парламентарни избори на тяхна територия
До момента МВнР е получило съгласие от 57 държави за разкриване на избирателни секции на територията си за предстоящите избори на НС в България, съобщи МВнР. Условието е гласуването да бъде проведено при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Заради епидемичната обстновка, част от държавите дават съгласие вотът да се проведе само на територията на задграничните ни представителства. Други, допускат да се гласува и извън секциите, но след получено допълнително съгласие за всяко конкретно предложение за разкриване на нов избирателен пункт.
Заради допълнителните мерки в някои държави, в които е ограничено пътуването в страната, МВнР ще поиска гласуването там да бъде признато за уважителна причина, за да могат българските избиратели да упражнят правото си на глас.
Актуална информация за изборите зад граница може да бъде намерена на сайта на МВнР, в секцията „Избори“, както и на сайтовете на българските задгранични представителства.

В София проверяват за спазването на противоепидемичните мерки
Екипи на здравната инспекция и полицията проверяват търговски обекти и заведения в София за спазването на противоепидемичните мерки в почивните дни.
Проверките се извършват в търговските вериги, хранителни магазини и др. Във вечерните часове служители на СДВР извършват и проверки в заведенията.

Над 50 пътници за Швейцария бяха блокирани на летището в София
В продължение на часове, пътниците със закупени билети за Швейцария бяха блокирани на Терминал 1 на софийското летище, информира Хоризонт. Причината е неочаквано поставено условие за представяне на отрицателен PCR  тест. Според сигнал на слушатели, швейцарските здравни власти въвеждат това правило от 8 февруари - понеделник. След подаването на сигнала и запитване до българските здравни власти, пътниците за Швейцария бяха допуснати до самолета само с изискуемите декларации.

Редактор: Дарина Григорова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.


Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00

България днес – 21 март 2024 г.

В „България днес“ на 21 март се опитваме да осмислим политическия водевил в България с помощта на политолози и политически анализатори. Разговаряме за опасностите, които крие изкуственият интелект, и за новото..

публикувано на 21.03.24 в 19:00