Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отглеждат бъдещи откриватели?

Снимка: 2dbg.org

Възможно ли е светът за тийнейджърите да е вълнуващ и привлекателен без мобилен телефон и интернет? Оказва се, че може. А за тези деца, които не мислят така, е достатъчно да посетят лагерите на „Обсерватория за идеи“, за да променят мнението си на 180 градуса.

Обсерватория за идеи – 2Д“ – така се нарича сдружение на инициативни габровци, които с голям ентусиазъм развиват алтернативни проекти в областта на науката и технологиите и увличат след себе си деца от цялата страна. Помагат им да изучават тайните на Космоса, учат ги да използват умно технологичните достижения на времето, да се грижат за опазването на околната среда, да мислят, да задават въпроси и да търсят отговори. За девиз им служи една мисъл на немския драматург Фридрих Хебел: „Ако искаш да достигнеш звездите, не гледай какво правят останалите“.



Ентусиастите действат по проекта си вече трета година. По време на неформални обучения, под ръководството на ментори, децата развиват концепции за Марсиански колонии, сами изграждат затворени мини биосфери, изработват ракетни модели, които после изстрелват…



В края на март предстои поредният „Лагер на младите изобретатели“, по време на който децата ще живеят на палатки в село Прахали в околностите на Габрово, ще дишат чист балкански въздух и ще се учат да създават.

Ивайло Раднев
„Те се изявяват като творци, като инженери, като лидери. Аз вярвам, че следващият Илон Мъск е някъде сред нашите деца“, споделя пред кореспондентката на БНР Велина Махлебашиева Ивайло Раднев от „Обсерватория за идеи“.

Тази година инициативите са посветени на зелената идея. Едната е „Детско земеделие с кауза“. Децата сами ще създават чрез 3D принтер малки модули от пластмаса, които ще пълнят с компост, а после ще засяват с ядливи растения, билки и цветя. Така всяко дете ще може да си отгледа собствена градинка.



„В момента сме си поръчали едни малки машинки, настолни. В единия край на машината се натрошават PVC капачки, разтапят се и се изтегля нишка за 3D принтера. От нишката ще се правят тези модули. Много пъти децата ни питат: „Карат ни да събираме капачки. Защо ги събираме?“. Ние ще им покажем как тези капачки, вместо да отидат на боклука, се преработват и стават на модулче за детско земеделие. Когато това модулче стане непотребно, то също може да се преработи и да стане нещо друго. Така учим децата, че няма отпадъци - има суровини, има възможности“, обяснява Раднев.



В кампуса ще има и компостираща система. Така децата ще могат да създадат градините си изцяло със свои ръце, опознавайки процеса от А до Я.

Лагерите се организират безплатно, а разходите се поемат от спонсори. Организаторите са убедени, че всяко дете има право на достойно образование, което да му помогне да разгърне в максимална степен своя потенциал.


Съставила: Миглена Иванова (по репортаж на Велина Махлебашиева, кор. на БНР в Габрово)

Снимки: 2dbg.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40